164: Deponija Uborak III + Onomatobleja 132

164. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

U proteklih 6 mjeseci, u produkciji AbrašRadija, mogli ste pratiti reportažnu radio trilogiju kroz koju smo prezentirali probleme vezane za deponiju Uborak i komunalne usluge u Mostaru.

U prvom radijsko-reportažnom uratku vratili smo se u osamdesete godine XX. stoljeća gdje smo slušateljima zornije približili ozbiljnost ovog problema koji se do danas naziva „ekološkom bombom“ u srcu Hercegovine, odlagalištem smeća koje prijeti zdravlju građana, rijekama Hercegovine i Jadranskom moru. Pod kraj osamdesetih pitanje odlaganja smeća u Mostaru predstavljalo je ozbiljan ekološki, ali i društveni i politički problem.

Početak devedesetih XX stoljeća, ujedno i početak krvavog rata na Balkanu, zaustavio je intenzivne pokušaje zatvaranja pomenutog odlagališta, kao i izmještanja deponije otpada van Grada, te iznalaženje novih tehnoloških i pro-ekoloških rješenja za kvalitetno zbrinjavanje otpada u Mostaru i Hercegovini.

U drugom dijelu radijske trilogije, kronološki smo prošli kroz devedesete godine XX. stoljeća, odmah nakon stravičnih ratnih dešavanja koja su kroz dvije godine opustošila Grad. Deponija se novcem međunarodne zajednice obnovila i ponovo počela primati otpad.

Predstavljamo vam treću i posljednju u nizu radijskih reportaža o mostarskoj deponiji Uborak.

Autor: Husein Oručević.

Govore: Ahmed Džubur, Nijaz Hodžić, Abdurahman Bećirović, Amna Popovac, Samija Kazazić i Omer Hujdur.

Reportaža je realizirana u sklopu ekološke platforme Zemlja-Voda-Zrak, a uz financijsku pomoć BHRI-a, programa Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Onomatobleja: U 132. Izdanju razgovaramo sa budućim sociologom Dujom o kolektivnom mentalnom stanju na našim prostorima. Pitamo se zašto nam je javni prostor na društvenim mrežama zatrpan nacionalizmom, seksizmom i homofobijom. Pored tog Duje će nam dati neke neke prijedloge koji poslovi će biti esencijalni u ovoj godini koje bi mogli obavljati u svrhu preživljavanja. Rubrika Omera Hodžića bavi se problemom brojeva, preciznije bavi se problemom broja 112.

Drugo ime za slobodu – ponedjeljkom od 22 do 23 sata na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA.

Poslušaj: