177: Mostovi Hercegovine 2021: Senada Demirović-Habibija + Onomatobleja 145

177. izdanje programa Drugo ime za slobodu donosi:

OKC Abrašević i AbrašRadio pokrenuli su drugi po redu ciklus edukativnog medijskog projekta Mostovi Hercegovine. Cilj projekta je holističkim pristupom kulturnim i geografskim posebnostima hercegovačkog prostora otkrivati manje poznate ili zaboravljene priče koja ga povezuju. Usmjeren je na mlade ljudi zainteresirane za medijsku kulturu koji uz edukativni program i mentorsku podršku stručnih gostiju imaju priliku istražiti i medijski ostvariti svoje vlastite priče o ovom podneblju. Ovogodišnji šestomjesečni program čine četiri istraživačke cjeline, vođene odabranim mentorima i mentoricama, pa će tako biti riječi o arhitekturi, urbanizmu i ekologiji, teatru, poeziji i alternativnoj muzičkoj sceni Hercegovine Pozivamo zaljubljenike u Hercegovinu da nam se pridruže i pomognu nam otkrivati ove zajedničke priče. Više o samom projektu na našoj stranici, a prijaviti se možete i putem maila abrasradiomostar@gmail.com. Sekciju posvećenu arhitekturi, urbanizmu i ekologiji ove godine vodi Senada Demirović Habibija, doktorica tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma, posvećena temama urbane antropologije i kulturne rekonstrukcije. Bitno je istaknuti njen angažman na nizu radova na obnovi stare gradske jezgre Mostara i Počitelja. Osnivačica je Urbane kuće IDEAA, laboratorije posvećene istraživanju odnosa arhitekture, urbanizma i pravih potreba društva. Sa Senadom Demirović-Habibija razgovarali smo o njenom doživljaju pojma Hercegovine, sadržaju ovogodišnjeg programa, važnosti ovih tema za mlade ljude.

▶ U 145. Onomatobleji razgovaramo sa Ivorom Terencem o huliganskom divljanju i slušamo prigodnu stvar od Abergaza-Batine, zatim nam se pridružuje Omer Hodžić sa svojom rubrikom, a u drugom dijelu sociolog Duje nam daje savjete kako biti sretan i sačuvati mentalno zdravlje.

Poslušaj:


Realizaciju projekta Mostovi Hercegovine podržao EUNIC BiH: Ambasada Italije, Nizozemske i Slovenije, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Goethe Institut, Institut francais, EU Info Centar u BiH i British Council.

EUNIC – European Union National Institutes for Culture (Nacionalni instituti kulture Evropske Unije) je evropska mreža organizacija koje se bave kulturnim odnosima. Zajedno sa svojim partnerima u više od 90 zemalja svijeta i sa mrežom od preko 120 EUNIC clustera oživljava evropsku saradnju na polju kulture, oslanjajući se na veliko iskustvo svojih članica iz svih država članica EU i pridruženih zemalja.