180: Mostovi Hercegovine 2.0: Damir Avdić Diplomatz + Onomatobleja 148

180. izdanje programa Drugo ime za slobodu donosi:

Današnjim razgovorom zaključujemo priču o drugom ciklusu projekta Mostovi Hercegovine kojeg organiziraju i provode OKC Abrašević i AbrašRadio. U nekoliko prijašnjih izdanja mogli ste čuti razgovore o urbanizmu i arhitekturi, teatru i poeziji, a danas razgovaramo o muzici Hercegovine. Konkretnije, s Damirom Avdićem Diplomtzem razgovaramo o predratnoj i poslijeratnoj alternativnoj muzičkoj sceni.

Damir Avdić Diplomatz legendarni je i vrlo aktivni bh muzičar, pjesnik, pisac i performer. Na sceni je praktički od tinejdžerske dobi, a nakon rata postaje slavan po svojim jedinstvenim, bučnim i iskrenim scenskim nastupima, u kojima kombinira suvremeni zvuk sa pionirskim stavom underground scene.

S Damirom smo razgovarali o njegovim počecima, prijeratnoj underground muzičkoj sceni te kako doživljava projekt Mostovi Hercegovine i svoje mjesto u njemu.

148. Izdanje Onomatobleje analizira slučaj hodžapopanadbiskupa, a stručni komentar donosi sociolog Duje. U muzičkom bloku DJ Zdena pušta Miki Pirs i pjesmu Troteri. Omer Hodžić upada posred emisije sa svojom rubrikom, dok u nastavku uvodničar Nikola R. i novinar Ivor Terenac hodaju ko po jajima kad je riječ o medijskom izvještavanju s Bliskog istoka.

Poslušaj: