185: Amela Kreso, Identitluk + Damir Markovina, Čekaj me + Onomatobleja 153

U 185. izdanju programa Drugo ime za slobodu:

▶ Predstava Identitluk neumorno nastavlja svoj niz gostovanja kako po festivalima tako i po različitim mjestima Bosne I Hercegovine. To dovođenje vrhunskog, ozbiljnog teatra i u najmanja mjesta je upravo ono što postaje zaštitni znak ove predstave mostarskih Studija za izvedbene umjetnosti, HNK i Narodnog pozorišta. Mnogo toga u vezi ove predstave je posebno, od glumaca/ica koji/e su dobili/e priliku postati autori i autorice scenske građe predstave, a i usavršavati se u praktički neprestanim gostovanjima, pa sve do posebnog razvoja ideje i produkcije koji je ovaj put došao iz smjere jedne udruge građana, pokazujući time kako kadrovsko pozicioniranje u kulturi treba smjestiti na vrlo široku transverzalu razvoja.

Damir Markovina poznat je kao dramski glumac te scenarist i producent. Godinama je član HNK iz Zagreba, a od 2018. pohađa MA studij filmske i TV režije, smjer dokumentarni film, također na ADU u Zagrebu. Sudjeluje u stvaranju više TV serija i filmova kao glumac, pridruženi producent i scenarist. Autor je scenarija za kratki igrani film Rom/Kom (2011) i jedan od producenata nagrađivanog filma i TV serije Ti mene nosiš (2015). Autor je drama Tukolovka i Paščad, a za potonju je i dobio nagradu Ministarstva kulture Marin Držić za novi dramski tekst 2016. godine. Njegov kratki dokumentarni film Šihta (2019) prikazan je u natjecateljskom programu studentskog filma Sarajevo Film Festivala 2019. godine. S Damirom Markovinom, porijeklom Mostarcem, razgovarali smo povodom projekcije i izvrsnog prijema njegovog novog filma Čekaj me na upravo završenom festival dokumentarnog filma Zagrebdox.

▶ 153. Onomatobleja je bez Omera Hodžića jer ima nastupe u svojoj branši navodno poznatoj kao stand up komedija, but do not pick up worries because sa vama su uvodničar Nikola R., Zdena, Ivor i Duje, a bavit ćemo se temom antikapitalističke revolucije Cristiana Ronalda.

Poslušaj: