203: Hrvoje Cokarić + Svemirko + Morana + Onomatobleja 171

🎙 U 203. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

Hrvoje Cokarić veteran je splitske teatarske i muzičke scene. Član osnivač legendarnog Fraktal Falus Teatra i grupe Zidar Betonsky, posljednjih godina uglavnom djeluje vodeći brojne sadržaje kroz projekt zaštite magaraca Toward Europe. Ovaj projekat koji uključuje i brigu za životinje ujedno je i holistički – umjetnički interdisciplinaran neprekidno govori priču o magarcima. Hrvoje je u pandemijskom periodu odlučio da se bavi sviranjem ljudima, tako da je dopunio svoju opremu i posvetio se javnim nastupima, posebno po nedostupnim javnim prostorima. U ovom intervjuu uglavnom govorimo upravo o novom zvučnom konceptu, čije je izdanje ovaj vikend doživio i OKC Abrašević.

▶ Koncertni vikend u Abraševiću je bio dosta aktivan, a započeo je koncertom benda Svemirko s predgrupom Morana iz Mostara. Popularna pop punk grupa Svemirko iz Zagreba održala je svoj drugi koncert u OKC Abrašević. Ova grupa stoji na početku jednog ambicioznog revivala i kombiniranja formi 80-ih sa suvremenim zvučnim kretanjima. Osim toga svojim je prvim albumom pokazala put i drugim bendovima koji su u međuvremenu ispunili prostor i napravili jednu sasvim novu scenu. O tome kako je bilo raditi album u pandemijskim uvjetima i o samoj muzici razgovarali smo sa Markom Vukovićem i Matom Ponjevićem. Nakon njih poslušajte i intervju sa grupom Morana koja se domaćoj publici predstavila svojim prvim autorskim nastupom. Izbjegavajući zamke neautorskog ponavljanja, ova mlada ekipa osvježenje je na mostarskog sceni. Bend predvođen trima djevojkama izveo je vrlo obećavajući kombinaciju dark post punka i shoegazea. Nadamo se da je ovo doista početak jednog dugog i produktivnog rada. O grupi Morana razgovarali smo s Hanom Ćatić.

▶ U 171. epizodi satirične emisije Onomatobleja, pored Dj Zdene koji će puštat neki mostarski punk bend u muzičkoj pauzi, i prognozera sreće, astrologa ex-novinara Ivora Terenca, ugostit ćemo i Mostarca Salku koji dolazi iz reda običnih svakodnevnih ljudi koji će nam reći šta ima u gradu i kako on na to gleda.

🎧 Muzika:
🎹 Maenad Veyl – Stranger feat. Years of Denial (Shifted Remix)
🎹 Exhausted Modern – Two Thousand Words
🎹 Svemirko – Još sam pri aparatu
🎹 The Cure – Seventeen Seconds
🎹 Filmmaker – Forbidden Research

👂 Poslušaj: