Muzička inventura 2022: Noviteti s mostarske scene

Vrijeme je opraštanja s godinom na izmaku, a u redakciji AbrašRadija to najradije činimo osvrtima na muzička ostvarenja koja su je obilježila. Mjesec listi ovoga puta otvaramo bitnim novinama iz proteklih 365 dana na mostarskoj muzičkoj sceni. Prije svega raduje činjenica da su većinu aktivnih muzičkih sastava i izvođača u Mostaru ove godine posebno okupljala i povezivala dešavanja u Abraševiću. Evo kako smo zvučali u 2022. godini.

Boris Filipić

Među osvježenjima na domaćoj sceni ističe se mladi post-punk bend PAHOR. Trojac u sastavu Boris Pehar, Jurica i Mario Šimunović svoj pravac naziva i rave punkom. Iako još nisu zasvirali uživo, ovu godinu svakako je obilježio njihov prvi album ‘Bezdan‘. Za mostarsku scenu bitna nova stvaralačka energija, pogotovo obzirom da je u potpunosti sniman, produciran i objavljen u DIY maniru (u zagonentnom Karmela Shopu). Osim impresivne vizualne podloge za ‘Bezdan’, Boris Pehar je kao grafički umjetnik protekle godine dao originalan potpis i plakatima za Zvučanja i druge svirke i muzičke događaje u Abraševiću. Raniji singlovi Pahora su se na AbrašRadiju mogli čuti u emisiji Balkan eksces, programu regionalne radijske mreže Next You, kao i u emisiji Anatomija zvuka. Ovdje možete naći raniji razgovor s bendom.

Pahor – Bezdan:


Blues rock trojka THE BLUES POWERHOUSE nas je ove godine iznenadila prvim živim izdanjem, EP-jem snimanim u junu u OKC Abrašević na muzičkom događaju Zvučanja. ‘Live! at OKC Abrašević‘ donosi pet pjesama od kojih se ‘When it Gets Dark’ pojavila i kao singl, te najavljuje prvi studijski album. Bend svira od 2020. godine, a čine ga pjevač i gitarista Goran Šutalo, basista Robert Bartel i bubnjar Mirza Lepara. The Blues Powerhouse se također mogao čuti u programu Next You. Za upečatljiv logo benda zaslužan je sarajevski umjetnik Kostja Ribnik, autor plakata za prva Zvučanja.

The Blues Powerhouse – Live! at OKC Abrašević:


JUFKAMENTAL ili Neretvana, kako ih često zovu kad se sazna da su iz Mostara, ove godine izbacili su već nekoliko pjesama sa svog drugog studijskog albuma nazvanog upravo po nesuđenom imenu benda. ‘Neretvanu‘ su najavili singlom ‘Nije do mene‘, DIY spotovima ‘Van sebe‘ i ‘Svaki vaki‘ – koji je sniman s kolegama sa scene u klubu K-19 u OKC Abrašević, te najnovijim singlom ‘Haj sad’. Bend čine gitarista i vokal Hamza Badžak, basista Alan Jusufbegović i bubnjar Rijad Šuta. Grunge punk trojku ste mogli slušati u emisiji Balkan eksces, programu Next You, a tu je intervju s bendom poslije nastupa na drugim Zvučanjima.

Jufkamental – Svaki vaki:


MORANA je još jedan bend koji je ove godine snimio živi album i to na svom prvom samostalnom koncertu u Abraševiću. Iako se izdanje još čeka, živi snimak pjesme ‘Samokritična’ mogli ste čuti u našoj Podcast zoni uz intervju s bubnjarkom Emom. Petorka svoj zvuk opisuje kombinacijom novog vala i post-punka, a počeli su obrađujući The Cure. Bend čine polaznici mostarske rock škole (MoRS) Hana Ćatić, Ema Haznadarević, Ema Čorbadžić, Riad Guzin i Miran Dabić.

Morana – Samokritična (Live in Abrašević):


CRUSTALNO JASNO – Mostarski krasteri ove godine nisu izbacili novo izdanje, ali su imali aktivnu koncertnu godinu koju vrijedi istaknuti kao uspjeh naše scene. Osim na domaćim Zvučanjima, nastupali su na ovogodišnjem SAWA festu u Županji, Kramp festu u Godoviču i Empeduja punk festu u Rijeci. Obišli su i Nigdjezemsku u Zadru, Metal bar EKS u Splitu, Black Velvet u Kutini, DKC u Sarajevu, Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a nedavno su zasvirali i u Berlinu. Na novim pjesamama i nastupima im se u moćnoj kombinaciji sve češće pridružuje i Saša Vrdoljak, vokalista legendarnog benda Andrija (Robocop), što se s vremenom počelo razvijati u novu muzičku priču čiju premijeru nestrpljivo očekujemo. Za cxjx u 2022. izdvajamo live snimak pjesme ‘Platna lista‘ sa SAWA festa.

Crustalno jasno – Platna lista, live @SAWA fest:


PIKOVA DAMA – Bend mostarskih rock veterana ove je godine objavio pjesmu oproštaja sa skoro preminulim mostarskim muzičarom i prijateljem benda Nedimom Šarićem Šarom. Nedim Šarić Šara bio je osnivač i član niza mostarskih bendova, među ostalima Mo Army, Mo Selection i Vas Legas. Na pjesmi ‘Zadnja noć‘ gostuje pjevač Siniša Točaković – Toča, Šarin kolega iz Mo Selection benda. Pjesma je snimana u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru pod produkcijskom palicom Saše Karabatka i uz asistenciju Adina Šarića (Gastra Rajms). Pikovu damu čine Adis Gušić na gitari, vokal Damir Sejdievski, basista Višeslav Lučić i Zlatko Drljević na bubnjevima. Video produkciju potpisuje Senad Kajić.

Pikova dama – Zadnja noć:


ZERDELIJA je duo koji svira tradicionalnu muziku Balkana i šireg slavenskog govornog područja. Obradama tradicionalnih pjesama nastoje sačuvati i prenijeti pamćenje na običaje iz prošlosti i bogatu muzičku baštinu naših prostora u savremeni kontekst. Zerdeliju su osnovale 2022. godine pjevačica Tijana Bašić iz Banja Luke i gitaristica Marija Raspudić iz Mostara. Na projektu sarađuju s brojnim drugim muzičarima. Ovdje izdvajamo njihov najnoviji aranžman crnogorske narodne pjesme Još ne sviće rujna zora.

Zerdelija – Još ne sviće rujna zora:


Mostarski kantautor SANEL MARIĆ MARA ove godine se vratio svojim petim po redu samizdatim albumom ‘Pure‘. Novi materijal nastao je iz saradnje s pijanistom Darijem Lukićem i producentom Đanijem Pervanom, s kojima Mara i nastupa, a donosi osam novih pjesama, od kojih su četiri po prvi puta na engleskom jeziku. ‘Pure’ je premijerno izveden na ovogodišnjem Jazz Festu u Sarajevu, a 17. decembra Mara je upriličio koncert i u Abraševiću. Prvi singl s albuma je pjesma ‘My Baby’ čiji spot potpisuje Amir Grabus.

Mara – My Baby:


Mostarska kantautorica ANITA ŠUNJIĆ ostavila je trag u 2022. godini osvojivši prvu nagradu na novosadskom festivalu ‘Takt’, o kojem ste mogli slušati više u programu Next You. Pjesma ‘Ostavi trag’ prvi je Anitin singl nakon trogodišnje pauze. Aranžman, miks i master potpisuje Alen Lemešević, naslovnicu Maja Kolar, a scenarij i produkciju videospota Mustafa Stupac.

Anita Šunjić – Ostavi trag:


Ove godine rijetki aktivni mostarski reper bio je Adin Šarić aka GASTRA RAJMS. Nakon duge pauze povratak na scenu najavio je spotom za ‘Pčelinjak‘ te kasnije ‘Pakao‘, duet s mostarskim pjevačem i producentom Melom. Osim što je ove godine više puta nastupao, na novom materijalu od skoro aktivno radi i u studiju u Abraševiću. Skoro je izašla i treća pjesma ‘Jedan zakon‘ na kojoj gostuje Ase Base, još jedan povratnik mostarskog hip hop kolektiva HighTime.

Gastra Rajms x Ase Base – Jedan zakon:


Iako nažalost ne postoji dokaz da je skoro negdje nastupao, samozatajni mostarski DJ i producent SAPYR ove godine naslagao je čak 13 izdanja. Iako mu je osnovna linija orijentacije mračan i atmosferičan techno, na bandcamp profilu naći ćete katalog različitih žanrova i stilova u kojima se cijele godine okušavao – od glitchstepa, hipnotičnog techna, preko downtempa, mračnog ambijenta, do buke, kozmičkog dronea itd. Sa trakom ‘Stop All Wars‘ pojavio se na februarskoj antiratnoj kompilaciji njemačke kuće Attenuation Records.

Sapyr – Lančana reakcija EP:


Pred kraj liste smo na još par bandcamp kanala lociranim pod Mostar. PLANETAR FRACTALS je audiovizualni projekt autora Harisa Ćupine iz Mostara. Prva stvar na koju nailazimo je EP Silent objavljen u februaru ove godine (datiran 25. oktobra 2054.), koji je, kako naslov nagovještava, 30-ak minuta tišine, s umjetničkim stejtmentom koji poziva na meditaciju. Eksperimentalni ton dobijamo na dvotračnom EP-u 2 Minds Alike koji se manifestirao u maju. Na YouTubeu se može naći i par vizuala.

Planetar Fractals – Ako Trepnem Puno Ću Propustiti:

https://www.youtube.com/watch?v=oWxGh4E0dnE

Iza, sudeći po praktički nepostojećim informacijama, kućnog projekta MMXXII stoji Mostarac David Ćavar. Tu su instrumentali sa EP-a Honeycomb i chill traka Emerald Silhouette, a i ime projekta je prikladno za kraj ove liste.

MMXXII – Honeycomb:


Nešto smo propustili/pogriješili? Javi nam na mail, Facebook ili Instagram.