Prve plazmonske boje na svijetu mogu pomoći u uštedi troškova energije

Foto: New York Magazine

Crpeći inspiraciju u leptirima, istraživači sa Sveučilišta Centralne Floride stvorili su prvu ekološki prihvatljivu, veliku i višebojnu alternativu bojilima na bazi pigmenta koja može pridonijeti naporima za uštedu energije i pomoći u smanjenju globalnog zatopljenja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, opisuje inovaciju plazmonične boje, koja koristi strukturni raspored bezbojnih materijala u nanoskali – aluminija i aluminijevog oksida – umjesto pigmenata za stvaranje boja, prenosi svijetkulture.com.

Dok pigmentne boje kontroliraju apsorpciju svjetlosti na temelju elektroničkih svojstava pigmentnog materijala, pa stoga svaka boja treba novu molekulu, strukturne boje kontroliraju način na koji se svjetlost reflektira, raspršuje ili apsorbira isključivo na temelju geometrijskog rasporeda nanostruktura.

Strukturna boja služi kao primarni mehanizam za stvaranje boje u nekoliko izuzetno živih vrsta gdje geometrijski raspored tipično dva bezbojna materijala proizvodi sve boje.

Takve strukturne boje su ekološki prihvatljive jer koriste samo metale i okside, za razliku od sadašnjih boja na bazi pigmenta koje koriste umjetno sintetizirane molekule.

Istraživači su kombinirali svoje strukturne pahuljice boje s komercijalnim vezivom kako bi oblikovali dugotrajne boje svih boja.

Osim toga, budući da plazmonična boja reflektira cijeli infracrveni spektar, boja apsorbira manje topline, što rezultira time da donja površina ostaje čak do 1.1 stupanj C hladnija nego što bi bila da je pokrivena standardnom komercijalnom bojom.

To bi se moglo koristiti u zgradama za uštedu troškova energije smanjenjem potrošnje električne energije za hlađenje.