Promocija dokumentarnog serijala ‘Mostar koji spava’

OKC Abrašević sa zadovoljstvom predstavlja završni dio bavljenja urbanizmom javnih prostora u okviru projekta Prostori koji pokreću.  Nakon mapiranja storytellinga koji se izvodi u šetnjama u Mapama koje Te pokreću, zapisa o osnovnim idejama Urbs bloga, knjige o jeziku Bogdana Bogdanovića – Bogdanović vokabular, te knjige „urbanizma protumačenog mladima“ – Malog vodiča za još manji urbanizam na red je došao i video zapis šetnji Mostarom.

Prvotna ideja je bila napraviti jedan video blog po uzoru na Urbs blog i ideje iznesene u njemu, ali znanje i tehnika naših redatelja i snimatelja proizveli su prave male epizode jednog web dokumentarnog serijala kratkog metra. Njega smo nazvali Mostar koji spava. Naš zadatak je bio napraviti najmanje tri epizode, koje ćemo ovaj put i prikazati, ali snimili smo i znatno više materijala, kojeg ćemo realizirati do kraja godine.

Ovaj put gledat ćete epizode o Brankovcu i Titovoj ulici („Grad pleše brdima i rijekom“), o Rondou („Liska ulica i vodene sestre“) te priču o Aveniji („Avenijom socijalizma Strelčeve ptice lete“). U pripremi su materijali o Pod/Zahumu/Balinovcu, Cernici/Mahali i Carini/Šantićevoj te posebna epizoda o starim mostarskim baštama. Nakon premijernog prikazivanja, epizode serije bit će dostupne online.

Ovim epizodama pokušali smo ispričati priče o detaljima iz života mostarske arhitekture svih njegovih perioda. Kamera gleda okom šetača, a glas donosi priču koju on govori sebi u sebi ili naglas drugima – stvarnim ili imaginarnim prijateljima. Nakon svega, osobito smo zadovoljni što je ispalao da će u ovim epizodama i ostati slika jednog grada, onog koji postoji i  ostataka izvornog grada. Novi grad koji nastaje, sve se više razlikuje, odlazi dalje i naravno, zaboravlja.

Poseban pozdrav svim silnim usamljenicima koji su nam se s dragim ili manje dragim pitanjima pridruživali kada bi vidjeli kameru u našim rukama. Oni sami zaslužuju film za sebe ili barem epizodu. Nemamo pojma koliko ih je.


Subota, 19. oktobar s početkom u 20:00. Ulaz slobodan

(AbrašRadio)