Dani malog urbanizma u OKC Abrašević (28-30. mart)

OKC Abrašević predstavlja trodnevni program posvećen urbanističkim i arhitektonskim temama. Pozivamo vas na šetnje-radionice naše Male škole urbanizma u nastanku, javni razgovor sa istaknutom mostarskom arhitekticom, promociju najnovijeg knjiškog izdanja OKC Abrašević, digitalnu šetnju mapom nevidljivih mostova Mostara te par filmskih projekcija. Ulaz na sve događaje je slobodan, a raspored izgleda ovako:

28. mart, četvrtak:

18:00 h – Radio dvorište: Razgovor sa Senadom Demirović-Habibija

Mostar je oduvijek bio grad u kojem su arhitekti gradili s veseljem, ambicijom i strašću. Stari most, Partizansko spomen-groblje, austrougarsko naslijeđe, Dom zdravlja, Hotel Ruža, Vila Nardelli, Zgoni, Mostarka, Ledara, stara Franjevačka crkva i Katedrala, Karađozbegova i druge džamije, robne kuće i stambene zgrade Hit i Razvitak te drugi utjecaji osvjedočeni u samom urbanizmu govore tome u prilog. Nakon rušenja dobrog dijela ovih zgrada i spomenika i devastacije javnog prostora, višestoljetna autorska graditeljska inicijativa kao da je zamrla. Našim javnim prostorom još uvijek dominiraju ruševine iz prošlog rata, časna mjesta i dalje se devastiraju, grade se isključivo stambene ili privatne zgrade novog, generičkog izgleda te infrastruktura za saobraćaj i energiju.

O trenutnom stanju mostarske arhitekture te o njenom mogućem razvoju, razgovaramo sa jednom od najstručnijih osoba u gradu, arhitekticom i profesoricom Senadom Demirović-Habibija. Dotaknut ćemo se i pitanja o stanju javnih prostora u gradu, kao i njegovog historijskog naslijeđa, s posebnim naglaskom na Partizansko spomen-groblje, gdje je profesorica Demirović u posljednje vrijeme vrlo uspješna.    

19:00 h – Filmska projekcija: Jevrejski muzej u Berlinu (24. min)

Serijal ‘Architectures’ kreirali su Richard Copans i Stan Neumann. Istražuje svijet arhitekture kroz ikonične građevine i strukture diljem svijeta. Ovu večer gledamo epizodu posvećenu  Jevrejskom muzeju u Berlinu fokusira se na jedan od  kulturno najznačajnijih muzeja u Njemačkoj. Dizajniran od strane poznatog arhitekta Daniela Libeskina, muzej nije samo skladište jevrejske  povijesti i kulture, već i izvanredna arhitektonska izjava.

  29. mart, petak:

  11-14:00 h – Mala škola malog urbanizma – Šetnja-radionica kroz Šantićevu #1

   Mali urbanizam je svjesna urbanistička igra koju su razvijali arhitekti-ce poput Bogdana Bogdanovića, Gordona Cullena, Jane Jacobs i ostalih. Radi se o percepciji, primjećivanju i kontaktu sa malim znakovima urbanističke kreacije  u prostoru grada. Ti mali znakovi su različiti ornamenti po zgradama, različite vrste balkona, male bašte ili igrališta među zgradama, fontane, slijepe ulice, novi i skriveni prizori… Sve ono što je uzbudljivo, intimno u javnosti i sačinjava tajni kod unutrašnjosti svakog grada. U radionici ćemo, boraveći u prostoru, u pokretu ili sjedeći, ponovo otkrivati gostoprimstvo prostora na otvorenome. Na primjeru jedne urbane zone, učit ćemo i putovati u mislima svim zonama u gradu.

   Naučit ćemo kako mentalno ponovo prisvojiti prostor i kako ga onda smislenije fizički koristiti. Kao konkretni zadatak u koji će se sliti svo naše opažanje i znanje, i koji će nastaviti trajati nakon naše radionice, ispitivanje  je života i današnjeg stanja stare mostarske zatvorene bašte. Upravo one koje naseljavaju obale Cernice, Carine, Luke i Donje Mahale, one koje trpe brdo Huma te one na obroncima Brankovca i Mazoljica. Svaki polaznik posjetit će u vremenu koje dolazi jednu od tih bašti, istraživati je, razgovarati s njom i zabilježiti tu vrstu razgovora, na način za koji procjeni da je odgovarajući.

   Počevši od Abraševića, šetajuću radionicu izvodit ćemo dva dana u periodu od 11 do 14 h, na prostoru Šantićeve ulice u njenoj cijeloj dužini, s izletima na pojedina mjesta u Cernici i na Carini.

   18:00 h – Filmska projekcija: Guggenheimov muzej u Bilbau (24. min)

   Serijal ‘Architectures’ kreirali su Richard Copans i Stan Neumann. Istražuje svijet arhitekture kroz ikonične građevine i strukture diljem svijeta. Ovu večer gledamo epizodu posvećenu Guggenheimovom muzeju u Bilbau, jednom od najikoničnijih arhitektonskih projekata 20. stoljeća. rađenom prema dizajnu kanadsko-američkog arhitekte Franka Gehryja.

    30. mart, subota:

    11-14:00 h – Mala škola urbanizma – Šetnja-radionica kroz Šantićevu #2

    18:00 h – Promocija knjige: ‘Mali vodič kroz još manji urbanizam’

    Knjiško izdavaštvo OKC Abrašević nastavlja ‘Mali vodič kroz još manji urbanizam’, knjiga posvećena urbanističkim razmišljanjima i praksama kojima se proteklu godinu dana bavio Urbs blog, autora Ronalda Panze, na AbrašRadio portalu. Mali vodič je zbirka unosa koji žele zainteresirati, prije svega mlade ljude, za istraživanje, otkrivanje i otvoreno voljenje grada, i to kratkom razigranom proznom formom koja uspješno dočarava suštinu zahtjevnijih urbanističkih i filozofskih koncepata te čitatelju omogućava njihovu praktičnu primjenu u svakodnevnom boravku u gradu.

    19:00 h – Predstavljanje ‘Mapa koje Te pokreću’ 2.0 – 19 h

     Na projektu mapiranja nevidljivih mostova u Mostaru OKC Abrašević radi već treću godinu. Rezultat je dugogodišnjih istraživanja urbanističkog i kulturnog nasljeđa Mostara, uglavnom zaboravljenih linija razvoja grada koje u OKC Abrašević prepoznajemo kao nevidljive, ali još uvijek žive i korisne mostove ka boljem poznavanju Mostara i njegove priče. Ukupno 6 maršruta koje smo periodično predstavljali svojim sugrađanima naći će se u svom pospješenom digitalnom ruhu. Ovom prilikom predstavit ćemo Mape koje Te pokreću 2.0.


      Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).