Aktivisti iz Mostara zbog deponije Uborak uputili novu tužbu sudu u Sarajevu

FOTO: Klix.ba

Udruženje građana “Jer nas se tiče” uputilo je tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se još jednom izdaje okolinska dozvola za deponiju Uborak.

Aktivisti navode kako je krajem 2022. godine Kantonalni sud u Sarajevu, mjesecima nakon upućenih tužbi od strane Udruženja, u dva navrata presudio u njihovu korist i to u slučaju tužbe protiv Plana prilagođavanja deponije i tužbe protiv Okolinske dozvole federalnog ministarstva na čelu s ministricom Editom Đapo 16.01.2023. godine, a potom ekspresno izdao novu okolinsku za deponiju Uborak javlja Klix.ba.

“Upravo se na ovakav način amnestira od odgovornosti Gradsko vijeće Grada Mostara koje je bez obzira na prethodnu tužbu kojom je poništena okolinska dozvola, dok ista nije riješena, poduzimalo radnje na proširenju deponije Uborak, a sve učinjeno do tog trenutka je ‘opravdano’ novom okolinskom dozvolom”, navode iz mostarskog udruženja.

Aktivista UG “Jer nas se tiče” Fuad Hujdur kaže kako zbog toga, ne mogu izraziti razmjere besmisla u kojim se opet nalaze.

“Iako je u svim našim pobjedama, Zakon bio na našoj strani, i sve presude smo strpljivo čekali mjesecima jer smo znali da će one potvrditi ono na šta godinama ukazujemo, nadležne institucije, u ovom slučaju Federalno ministarstvo okoliša i turizma ponovno se oglušuju na sve ono na šta upozoravamo niz godina i ponovno donose odluke na štetu građana i građanki Grada Mostara”, istaknuo je Hujdur.

Iz UG “Jer nas se tiče” navode kako je jasno da prilikom izdavanja nove okolinske nije pravilno primijenjen ni Zakon o upravljanju otpadom FBiH, a ni Zakon o zaštiti okoliša FBiH.

“Izdavanjem nove okolinske dozvole za deponiju koja godinama uništava zdravlje građanima naselja Vrapčići i ostalih okolnih naselja, ali i cjelokupnog grada Mostara, ugrožena su osnovna ljudska prava na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš propisana Zakonom o zaštiti okoliša FBiH”, upozoravaju iz mostarskog udruženja.