Antifašisti poručili Kordiću: Ti si sramota, tražit ćemo tvoju smjenu

Udruženje antifašista Mostara u saopštenju za javnost navelo je kako je gradonačelnik Mostara Mario Kordić “sramota za svakog građanina Mostara” te da će tražiti njegovu smjenu.

“Da je bilo koji anonimni pojedinac na svom Facebook profilu napisao ono što je napisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, bilo bi strašno i za svaku osudu”, saopštili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar (UABNOR).

Osvrnuli su se na Facebook status gradonačelnika Mostara o okupljanju antifašista na Partizanskom spomenu groblju u Mostaru, a koje je održano u subotu.

“Kada to napiše prvi čovjek teško ranjenog grada, grada s takvim antifašističkim naslijeđem kakvo Mostar ima i grada duboko podijeljenog, čije dvije polovine žive jedna pored druge, usprkos silnim nastojanjima tog istog Kordića da nas uvjeri da to nije tako, onda je to mnogo više od osobnog stava o nekom događaju”, naveli su iz UABNOR Mostar.

Gradonačelnik je na FB porfilu napisao: “Iz godine u godinu skupina ljudi koji se predstavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima” šeta ulicama Mostara. “Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se skupina mladosti, naše djece šeće središtem grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni moralizatori falsificiraju povijest i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo”, naveo je Kordić.

Iz UABNOR-a ističu da ako je antifašizam po Kordiću zločinačka ideologija onda će i osnovnoškolac zaključiti da je po njegovom mišljenju fašizam ideologija dobra. Ako nam tu budućnost nudi Kordić, neće proći, a nudi po onome kako reagira na eksplicitne pojave i akcije neofašista u gradu. Čak ih i brani relativizirajući njihova teroristička djela”.

“Mi se više njime nećemo baviti. Za nas više nije gradonačelnik, a za iznesene uvrede, i pojedinačne, ali i kolektivne srest ćemo se s njim na za to odgovarajućem mjestu”. Svi će saznati… Dodaju kako je Savez član Europske asocijacije antifašista te Svjetske unije veterana u kojoj su okupljeni saveznici preko sto zemalja.

“Cijeli svijet će saznati da na čelu grada Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla. Pokrenut ćemo sve mehanizme za smjenu Kordića sa pozicije koju obavlja, svjesni da to neće ići lako, ali ćemo bar tu politiku raskrinkati do kraja. Mostar ne zaslužuje da ga Kordić predstavlja i vodi. To je sramota za svakog građanina ovog grada” navedeno je u saopštenju UABNOR Mostar.

(AbrašRadio)