UABNOR Mostar: Policija nam je ponovo zabranila šetnju gradom

Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar saopštilo je danas kako im je policija u Mostaru usmeno saopćila da “ne dozvoljava mirnu komemorativnu šetnju antifašista do Partizanskog spomen groblja”.

“Obrazloženje da je to iz sigurnosnih razloga zbog održavanja fudbalske utakmice Zrinjski – Slavija ne prihvatamo, jer su u isto vrijeme kroz grad dozvolili šetnju mostarskih mažoretkinja i djece iz vrtića. Ako nama, odraslima, nije sigurno kako je sigurno djeci ili se, pak, radi o potpuno nečem drugom i dvostrukim aršinima”, saopšteno je iz UABNOR-a Mostar.

Iz udruženja nvode da „ako u taj kontekst stavimo i činjenicu da se ovih dana navršava 20 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomnenik BiH – Partizansko spomen-groblje, a da je istraga još u toku i nema rezultata, onda ne možemo da se ne pitamo: Na bazi kojih pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, ste zaključili da je odavanje pošte na groblju mogući sigurnosni problem – navode iz UABNOR-a Mostar“. „Kome u gradu treba da na ovaj način u svijet šalje još jednu negativnu sliku? Ko od Mostara dodatno pravi grad-slučaj? Kome smeta hiljadu-dvije turista koji dolaze u grad i žele položiti cvijeće na groblje? Ko se stidi onoga čime se ponosi cijeli civilizirani svijet? Odlučno odbacujemo ovakve odluke kao političke i tražimo sankcionisanje nalogodavaca“ poručili su iz UABNOR-a Mostar.

(AbrašRadio)