Omer Hujdur: Ići ćemo do Strasbourga (Audio)

Građanska inicijativa (GI) ”Jer nas se tiče” prekinula je blokadu deponije ”Uborak”, koju su blokirali u subotu, u nadi da će im predstavnici gradske vlasti ponuditi rješenje koje će voditi zatvaranju deponije.

“Razlog deblokade deponije je što smo htjeli poštediti građane Grada Mostara zatrpanog grada smećem pred novogodišnje praznike. Da smo gledali na gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, sigurno to ne bi uradili. Njih bi ostavili zatrpane do sljedeće godine”, rekao je Omer Hujdur, nekadašnji predsjednik Udruženja a sada član, koji ocjenjuje da je situacija na deponiji nikad lošija.

Audio: Omer Hujdur

“Na deponiji se gazduje veoma loše, otvorene su kasete koje su zatvorene prije 10 godina, koje, uopšte, ne pripadaju deponiji Uborak. U trenutnom preduzeću, i to je mimo svih zakona zemaljskih, kopaju se neke rupe po deponiji, da bi se sakrilo to što se radi. Direktno imamo curenje iscjedka s deponije u podzemne vode, zagađuje se pitka voda koju mi dobijamo na česmama”, upozorava Hujdur.

To je, navodi, uzrok zagađenja, ali i porasta karcinoma, zbog čega ove aktivnosti ne mogu dozvoliti.

“To nismo i ne možemo dozvoliti. Borimo se i borićemo se protiv toga”, kategoričan je Hujdur.

Šta je trajno rješenje, Udruženje ne treba da da odgovor, kaže Hujdur. To treba da kažu gradonačelnik, ministarstvo okoliša i turizma, Gradsko vijeće koje treba da se bavi tim pitanjem.

“Za to ih plaćamo, za to smo ih izabrali, da rješavaju probleme koje imamo”, ističe.

Ranije se pominjala i mogućnost izmiještanja ove deponije, no je li to moguće i postoji li adekvatna lokacija?

“Naravno da je moguće. Treba samo volja i treba samo da se krene u tu akciju traženja nove lokacije. Ovo je sigurno najlošija lokacija. Svaka druga je bolja, koja nije u naselju, koja nije u blizini doline rijeke Neretve”, ocjenjuje Hujdur.

Podsjeća da je postojeća lokacija udaljena samo jedan kilometar od Neretve, od prve kuće 50 metara, dok je od najvećih vinograda u BiH, u nekim dijelovima, samo put dijeli.

Audio: Omer Hujdur

“U petak sam podnio tužbu ili preispitivanje na odluku Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je naša tužba na plan prilagođavanja poništena. Predali smo je Vrhovnom sudu FBiH. Čekamo njihovu odluku. Nadamo se da će odlučiti u interesu građana Grada Mostara”, kaže Hujdur i najavljuje da će, ako ni to ne urodi plodom, pravnim putem ići do Strazbura.

Do tada, ne isključuje mogućnost ponovne blokade deponije Uborak već naredne sedmice, ukoliko nadležni ne ponude konačno rješenje.

(N1/AbrašRadio)