Audio: Svjetlo na kraju tunela! Vlada HNK-a za desetak dana!?

Priča o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) trebala bi biti završena u sljedećih desetak dana, najavili su iz HDZ-a BiH, SDP-a BiH i SDA, stranaka koje će činiti vladajući većinu.

Tomislav Martinović (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a je rekao kako su očekivanja uperena prema SDA.

“Imaju svojih unutrašnjih problema i poteškoća vezano za ovaj koalicijski sporazum, očekujemo od njih da tu priče završi i da svi skupa napokon formiramo Vladu HNK-a”,  izjavio Tomislav Martinović. 

Audio: Tomislav Martinović (HDZ BiH)

Arman Zalihić, skupštinski zastupnik SDP-a BiH, ima sličan stav te je rekao kako postoji gotov program Vlade te sporazum.

“S naše strane je ispoštovano, sa strane HDZ-a je ispoštovano i čekamo trećeg partnera da donese svoju odluku i da to privedemo kraju” rekao je on.

Audio: Arman Zalihić (SDP BiH)

Da bi Vlada trebala biti uskoro formirana potvrdio je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Džafer Alić iz SDA.

“Težili smo tome da budemo u paketu sa Srednjobosanskim kantonom koji je lijepo i lagano prošao kroz ovaj sistem. Kad se završila Federalna vlada, završili su i oni svoj posao. Nažalost, mnogi procesi opterećuju proces ovdje. Taj dio i federalne i državne vlade te vlade u ostalim kantonima, mora se osjetiti i ovdje u HNK. Smatram da smo sve to u ovom razdoblju savladali i imamo još jedan mali korak da ga završimo”, rekao je Alić.

Audio: Džafer Alić (SDA)

HNK-a i Kanton 10 posljednja su dva kantona u kojima nisu formirane nove Vlade nakon prošlogodišnjih izbora,.

(Agencije/AbrašRadio)