Britanski ambasador u BiH Julian Reilly posjetio HNK

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julian Reilly s saradnicima sastao se danau Mostaru sa predsjedavajućim Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Džaferom Alićem i njegovim zamjenicima Tomislavom Martinovićem i Vesnaom Saradžić.

Alić je ambasadora upoznao s trenutnim aktivnostima Skupštine HNK te o aktualnim političkim pitanjima.

“HNK ima široku i dobru koaliciju koja ima mogućnost, ali i odgovornost za pokretanje pozitivnih procesa u cilju poboljšanja kvalitete života. Započeti su procesi usmjereni prema održivoj socijalnoj politici u cilju pomoći mladim porodicama pri kupovini prve nekretnine i podrške porodicama s djecom” rekao je Alić.

Ambasador Reilly je izrazio ohrabrenje što je nakon više godina HNK dobila novu vladu.

“Najave Vlade HNK-a o osnivanju ureda za borbu protiv korupcije smatram pozitivnim jer je korupcija najveći faktor iseljavanja mladih. Sprječavanjem korupcije mnogi drugi problemi biti riješeni” rekao je ambasador.

On je istakao kako je HNK prepozano priliku da bude lider u obnovljivim izvorima energije.

“Mnogo je stranih investitora spremno uložiti u projekte obnovljivih izvora energije. Važno je ulaganje u cestovnu i željezničku infrastrukturu koja je osnova svake privrede” rekao je on.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima turizma te o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi turističke zajednice jedinica lokalne samouprave i kantona profunkcionisale u punom kapacitetu.

(AbrašRadio)