Autor slavne opere Carmen primljen na akademiju prije desetog rođendana

Georges Bizet

Foto: picture alliance / dpa / Georges Bizet (Pariz, 25. listopada 1838. – Bougival, 3. lipnja 1875.)

Francuski skladatelj i pijanist romantičkog doba Georges Bizet najpoznatiji po operi Carmen, rođen 1838. godine u Parizu, kao čudo od djeteta, ušao je u Pariški glazbeni konzervatorij 14 dana prije svoga desetog rođendana.

Bizet je 1857. dobio nagradu Jacquesa Offenbacha za postavljanje operete Doktor čudo (La docteur Miracle) i osvojio je Prix de Rome, školarinu za obećavajuće umjetnike i glazbenike.

Studirao je u Rimu tri godine, gdje je njegov talent počeo sazrijevati s njegovim djelima i operama kao što je opera Don Procopio.

Po povratku u Pariz posvetio se skladanju, a nakon to mu je preminula majka 1863. sklada operu Lovci na bisere (Les pêcheurs de perles) za kazalište Lyrique.

Također je napisao romantičnu operu Djamileh, koja je često viđena kao prethodnik Carmen.

Video: Maria Callas Live: Bizet’s Carmen Habanera, Hamburg 1962

Bizetova prva simfonija, Simfonija u visokom C, napisana je u Pariškom konzervatoriju kad je imao samo 17 godina, kao školski zadatak.

Ali je otkrivena tek 1935. u prašnjavim arhivima konzervatorijske knjižnice. Ona je nakon prvog izvođenja odmah razglašena kao remek-djelo mladog autora.

Bizetovo najpoznatije djelo je opera Carmen iz 1875. koja je bazirana na noveli istog imena iz 1846. koju je napisao Prosper Mérimée. Prema utjecaju Giuseppea Verdija, skladao je glavnu ulogu u mezzosopranu.

Carmen nije odmah postigla uspjeh, što Bizeta čini razočaranim. Ali pohvala je došla od Saint-Saënsa, Tchaikovskog i Debussya, koji su prepoznali njenu ljepotu. Njihova stajališta su bila proročanska, a publika je s vremenom učinila Carmen jednom od najpopularnijih opera u povijesti.

Nije uspio uživati u slavi svoje opere Carmen. Samo nekoliko mjeseci nakon prvog izvođenja, 3. lipnja 1875., u dobi od 36 godina, umro je od zatajenja srca. Pokopan na groblju Père Lachaise, u Parizu.