Balet Mostar Arabesque briljirao na takmičenju u Sarajevu

Foto: Facebook

Sarajevo je u subutu 10.12. u organizaciji 5678 Community iz Srbije, bilo domaćin drugog po redu plesnog takmičenje, koje je i ove godine okupio sve zemlje regiona, a mostarski plesači su briljirali.

Balet Mostar Arabesque iz Mostara je od prijavljenih sedam koreografija iz klasičnog baleta i sauremenog plesa osvojio šest prvih i jedno treće mjesto,

Koreografija “Male mostarske labudice” je od stručnog žirija i organizatora dobila specijalnu nagradu, odnosno besplatne kotizacije za učešce na finalnom takmičenju 5678 u Beogradu koje će se održati 28.05.2023. godine.

Direktorica BMA profesorica Arleta Ćehić je tim povodom izjavila kako je ove godine blago smanjen kvantitet, ali da je zato vidno bolji kvalitet u odnosu na prethodnu godinu.

“To je prilika dobijanja značajnog impulsa za bolje i kvalitetnije koreografsko promišljanje, kao i snažniju i čistiju izvedbu svakog od nas. Posebno nam je drago što smo imali priliku vidjeti i Odsjek za balet OMBS Mladen Pozajic iz Sarajeva i želja nam je da ubuduće vidimo što više baleta iz cijele BiH i regiona. To bi značajno doprinijelo daljem razvoju ove krhke umjetnosti”, kazala je.

Podsjetila na zadnji grandiozni uspjeh BMA u osmom mjesecu ove godine na natjecanju International Dance Talent Competition Italy 2022 (IDTCI) gdje je osvojio fantastično prvo mjesto u kategoriji Junior II duo sa koreografijom “Logic of String” koju su plesale Nika Banović i Lana Kozul u konkurenciji 50 država iz cijelog svijeta suđenog od prestižnog žirija.