Rock’n’Roma u Abraševiću: Beogradska grupa Kal

Kal je muzička grupa iz Srbije koju predvodi harizmatični pjevač i gitarista Dragan Ristić. Još od 1996. godine bend je prepoznatljiv po kombinaciji romske muzike sa različitim muzičkim pravcima i stilovima koje svetski muzički kritičari opisuju i kao ‘rock’n’roma’.

Uz muziku i ritam koji njeguju, grupa Kal je poznata i po aktivizmu. Njihovo stvaralaštvo je reprezentativan i respektabilan primjer onih koji se bore za očuvanje svog jezika i kulture. Jedan od takvih primjera je upravo gostovanje u Mostaru i Novom Sadu, organizovani u okviru projekta: “Stradanje Roma u ratovima devedesetih i mogućnost doprinosa romske kulture u procesu pomirenja”, koji je osmislila i sprovodi njemačka organizacija forumZFD, predstavništva u Beogradu i Sarajevu, uz partnesku podršku Inicijative mladih za ljudska prava, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, medijskih kuća Tačno.net i Impuls Portal. Projekat je podržan sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Prije mostarske premijere, publika koja prati grupu Kal imala je prilike da ih vidi i čuje na brojnim muzičkim festivalima: Exit, Sziget, Berlinale. Grupa popularna u Srbiji, regionu i inostranstvu, posebno 2006. godine, kada je izdala svoj prvi album. Shodno muzici koju plasiraju i energiji koju ona stvara, ali i glasnim stavovima o ravnopravnosti i solidarnosti, bend lako osvaja publiku gdje god se pojavi i ti se nastupi dugo pamte. Uz žive svirke, za pamćenje su i dva albuma – “Kal” iz 2006. godine i “Radio Romanista” iz 2009. godine, koje je objavila ugledna izdavačka kuća Asphalt Tango iz Njemačke koja u svom katalogu ima i takve muzičke zvijezde poput Fanfare Ciocarlia, Çiğdem Aslan ili Kottarashky & The Rain Dogs.

Saradnja benda Kali njemačke organizacije forumZFD svojevrsni je doprinos gradnji pomirenja, ali i skretanje pažnje na stradanja Roma u ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije. U prilog tome, frontmen grupe Kal, Dragan Ristić, sa drugim učesnicima koji su radili na istrživanju stradanja Roma, govoriće na panelu 14. juna 2024. godine, u 18 h u OKC
Abrašević.

Koncert počinje od 21:00 h, a ulaz je slobodan.

Kal – Astar Andro Drom (VIDEO):

(forumZFD/AbrašRadio)