Britanski ambasador u posjeti javim prostorima u okviru Projekta Mostar

Foto: Prostori koji pokreću

U srijedu, 8. marta, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Julian Reilly, posjetit će park-šumu Trimuša, jednu od javnih prostora na otvorenom kojeg obnavlja Projekat Mostar – Prostori koji pokreću, finansiran od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava unaprijeđenje i promociju javnih prostora u Mostaru u okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću od 2020. godine. Projekat vrijedan više od 2,3 miliona funti radi na poboljšanju kvalitete i sadržaja javnih prostora u Mostaru kroz aktivno učešće građanki i građana, te pruža podršku njihovim inicijativama koje doprinose boljem građanskom, kulturnom i ekonomskom životu u gradu Mostaru.

U sklopu Projekta, 1,8 miliona KM namijenjeno je da se javni prostori u Mostaru učine korisnim, pristupačnim i sigurnim za sve građane, kao i za podršku građanskim inicijativama s istim ciljem, pri čemu se gotovo 160.000 KM ulaže u javnu rasvjetu u park-šumi Trimuša.

Jučer je u u Gradskoj vijećnici potpisana dokumentacija o primopredaji radova na rekonstrukciji javne rasvjete, a paljenje svjetala se očekuje upravo 8. 3.

Grad Mostar pruža podršku realizaciji Projekta kroz organizaciju javnih rasprava, pribavljanje dokumentacije i dozvola, te tehničku i stručnu kontrolu izvedenih radova u okviru Projekta.

Izjave za medije u Trimuši (ulaz prekoputa Univerzitetske klinike Mostar) u 10:40 davaće:

  • Mario Kordić, gradonačelnik Mostara,
  • Nj.E. Julian Reilly, britanski ambasador u BiH,
  • Veronika Jelinkova, direktorica projekta, People in Need.

Kasnije tokom dana, Ambasador i Projektni tim će posjetiti Dan otvorenih vrata Udruženja “Vedri osmijeh” i njihov tradicionalni Osmomartovski sajam na kojem će se izlagati i prodavati umjetnine koje su izradila djeca sa smetnjama u razvoju. Vedri osmijeh je jedna od 12 institucija kojima su u okviru Projekta odobrena sredstva za uređenje i modernizaciju zatvorenih javnih prostora. Vedri osmijeh pruža usluge dnevnog boravka djeci i mladima sa invaliditetom, a investicija će omogućiti adekvatan prostor za njihovu zabavu, edukaciju i podršku.