20 godina OKC Abrašević: Koncert Damira Avdića

Damir Avdić je jedan od prvih umjetničkih zidara novog Abraševića, koji je sa svojim redovnim i već sada legendarnim nastupima započeo u doba kada je OKC Abrašević bio tek samo blizu svoje nove zgrade. Ogoljenog nastupa, odvijen do kraja i nabrijan u svom liku, Damir Avdić svijetlio je u mraku još uvijek post-konfliktnog Mostara poput nekog zaštitničkog simbola koji vam pokazuje i osigurava put, a Abrašević je bio pozornica. na kojoj se mogao pojaviti do kraja. Takvi su bili i svi njegovi kasniji, redovni posjeti Abraševiću. Njegov osnovni punkerski stav s vremenom je dobio nove – post motive, koji nikako nisu ublažili njegov izvorni stav – sasvim suprotno. Redajući bijesne stihove o našoj i svjetskoj stvarnosti, o prekarijatu i bolestima, aktivizmu i njegovim izvitoperenjima, vičući jezikom koji upozorava na jezik koji nas doista tlači, izlagao se neprekidno publici koju je preznojavao. Tako se i na posljednjim albumima gitarom približio idealima no wavea jednog Glenna Brance. Damir Avdić autor je i nekoliko knjiga, a odnedavno se bavi i teatrom u angažiranim predstavama kao izvođač illi autor muzike.

Damirovim koncertom nastavljamo muzički program obilježavanja 20 godina rada OKC Abrašević, 27. aprila s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).