Damir Imamović: Drago mi je opet biti dio Abraševićeve priče

Na otvaranju ljetnog ciklusa proslave 20. rođendana OKC Abrašević, nastupio je poznati čuvar sevdaha i jedan od prvih prijatelja i zidara Abraševića u nastajanju.


Damir Imamović je koncert posvetio presjeku svoje sad već zrele karijere, tako da su se na njemu izveli svi standardi kao i dobar dio autorskih kompozicija. Pjesme su bile poslane svim generacijama.

Ritam koncertu davala je sjajna violinistica Ivana Đurić, višegodišnja Damirova suradnica, čija se svestrana violina kretala od vještog ritmičkog pizzicata prema glisandima slavne romske violine. Poseban trenutak su bili nastupi jednog mladog trubača. Svjedočili smo početku razvoja Benjamina Drijenčića, budućeg majstora jazz trube, koji već sad podsjeća na velikane poput Duška Gojkovića i Stjepka Guta. Sigurni smo kako je Abrašević još jednom bio poprište razvoja muzičke istorije. Koncert je bio topla razmjena sevdah tradicije, pripovijedanja i suvremenog trenutka, razmjena između zrelosti i mladosti.

S Damirom smo razgovarali o važnim trenucima večeri i sjećanjima. Dotakli smo se i novog albuma koji prati istoimeni roman Aleksandra Hemona, a Damir nam je obećao kako će ga uskoro i promovirati u Abraševiću.

Pripremio: Ronald Panza
Tonska realizacija: Boris Filipić
Foto: Monika Bazina

Muzika:
Damir Imamović – Salko se vija, previja (OKC Abrašević 2023)

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više