Deset gladnih “Nektara”: Obustavljena istraga protiv Nikolasa Penija

Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv direktora Banjalučke pivare Nikolasa Penija (Nicholas Penny) čime je stavljena tačka na još jednu priču o propustima u milionskoj privatizaciji u Republici Srpskoj.

Piše: Goran Dakić – Izvor.ba, Foto: Nezavisne

Udruženje malih akcionara „Spas Pivare“ prije četiri godine podnijelo je Specijalnom tužilastvu Republike Srpske krivičnu prijavu protiv „Altima Global Special Fund LTD“ sa sjedištem na Kajmakanskim ostrvima i „Altima UK Value Investment Limted“ sa sjedištem takođe na Kajmakansim ostrvima i Nikolasa Penija za nezakonito poslovanje i pranje novca.

Akcionari su u prijavi naveli da su ih vlasnici oštetili za 22 miliona KM, tako što su veći dio kapitala preduzeća prebacivali na račune na Kajmakanskim Ostrvima, gdje je sjedište firme „Altima“ jednog od većinskih vlasnika, a pivaru doveli do propasti.

Specijalno tužilaštvo RS, nakon što je analiziralo krivičnu prijavu, odlučilo je da cijeli slučaj 17. avgusta 2015. godine prebaci u Sarajevo. Predmet je dvije godine stajao u Tužilaštvu BIH. I državno tužilaštvo je analiziralo sve ono što su mali akcionari naveli u prijavi i odlučili da to nije u njihovoj nadležnosti.

Predmet su vratili ponovo u Banju Luku. Tačnije, na adresu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala smatrajući da se radi o krivičnim dijelima iz nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva. Zaključili su da se radi o krivičnim djelima zloupotrebe ovlašćenja u privredi, nesavjesnog poslovanja, pranja novca, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjesnog rada u službi.

Zanimljivo je da je Republičko javno tužilaštvo predmet prvobitno prebacilo Tužilaštvu BIH smatrajući da to nije u njihov nadležnosti. Nakon što im je predmet ponovo vraćen ipak su odlučili da se pozabave Banjalučkom pivarom, ali su samo zaključili da neće sprovoditi istragu. Naprasno su donijeli odluku da u podnesenim prijavama, pratećoj dokumenatciji i prikupljenim obavještenjima nema osnova sumnje da su prijavljeni počinili navedena krivična djela.

– U postupku razmatranja osnovanosti navoda podnesene prijave kojima se, između ostalog, ukazuje na određene nepravilnosti, odnosno nezakonite radnje koje su navodno počinili „Altima Global Special Fund LTD“ sa sjedištem na Kajmakanskim ostrvima i „Altima UK Value Investment Limted“ sa sjedištem na Kajmakanskim ostrvima, Nikolas Peni i NN lica, odnosno za koje podnosilac prijave pretpostavlja da su isti počinili, nesporno ukazuje da su izneseni samo paušalni i neargumentovani zaključci, bez konkretnih opisa radnji kojim bi se potkrijepile navedene tvrdnje – navedeno je u naredbi o obustavljanju istrage Republičkog javnog tužilaštva.

Kuzmanović: Tužilaštvo štiti lopurde

Predstavnici Udruženja malih akcionara „Spas Pivare“ sa dokazima koji, kako tvrde, ništa ne znače domaćim pravosudnim institucijama ići će u Strazbur. Predsjednik Udruženja malih akcionara „Spas Pivare“ Neda Kuzmanović za IZVOR kaže da je više nego očigledno da „Tužilaštvo štiti lopurde“. Vlasnici Pivare su, dodaje ona, ovo preduzeće uzeli bez ijednog pfeniga. Nisu ništa platili, a 22 miliona KM su prebacili na Kajmakanska Ostrva.

– Nisu platili 23 miliona maraka za otkup Pivare. Ovo je dokaz da se našim pravosudnim institucijama ne treba obraćati. Pošto je ovo lopovluk, imam namjeru da idemo u Strazbur. Prije devet godina imala sam 113.983 akcija. Kasnije su mi to umanjili i ostalo mi je 9.931 akcija. Oni su to uzeli kao pokriće gubitka. Napravili su gubitak da bi uzeli naše akcije. Veliki igrači su u to bili upleteni. Ni tadašnja vlast nam ništa nije pomogla – kaže Kuzmanović.

Udruženje malih akcionara „Spas pivare“ je svojevremeno tražilo sastanak u Vladi Srpske sa tadašnjom premijerkom Željkom Cvijanović. Namjera im je, kako kažu, bila da i Željki Cvijanović dokumentovano ukažu na niz propusta u milionskoj privatizaciji ovog strateškog preduzeća i nekadašnjeg banjalučkog giganta.

Očekivali su datum sastanka sa premijerkom, ali dobili su pismeni odgovor da se obrate ni manje ni više nego Ministarstvu poljoprivrede koje je postalo nadležno za Pivaru. Međutim, u Ministarstvo poljoprivrede kažu da nemaju nikakve ingerencije kada je u pitanju Banjalučka pivara, odnosno njena privatizacija.

Mali akcionari su u krivičnoj prijavi naveli da su firme sa Kajmakanskih Ostrva 2005. godine na nezakonit način, novcem sumnjivog porijekla, kupili dio državnog kapitala Banjalučke pivare – „Altima Global Special Fund LTD“ 39,36 odsto, a „Altima UK Value Investment Limted“ 26,48 odsto kapitala. Radi se o povezanim pravnim licima sa sjedištem na Kajmanskim Ostrvima, dok su Nikolasa Penija optužili da je nezakonitim poslovanjem oštetio budžete Srpske i BiH.

U momentu kupovine državnog kapitala ukupan akcionarski kapital Pivare iznosio je 65,2 miliona KM. Šest godina kasnije, 2011. godine, gubitak u iznosu od 59,5 miliona maraka pokriven je na teret kapitala. Time je kapital smanjen na 5,7 miliona maraka. U 2011. godini iskazan je gubitak u iznosu od pet miliona maraka, čime je kapital sveden na 687.379 KM.

Dalje se navodi da dvije firme sa Kajmanskih Ostrva nisu ispoštovale Ugovor o prodaji državnog kapitala u Banjalučkoj pivari od 28. maja 2005. godine, jer nisu stvoreni uslovi za dugotrajan i stabilan rast i razvoj preduzeća, već je preduzeće svedeno na servis nekolicine uvezanih lica koja su se enormno obogatila na račun budžeta RS i BiH.

Banjalučka pivara je svojevremeno imala oko 4.500 malih akcionara, a danas ih je svega nekoliko. Neda Kuzmanović je u Banjalučkoj pivari radila 33 godine. Za naš portal je ispričala kako je izgubila gotovo sve akcije i na koji način su prevareni mali akcionari.

– Preko 4.000 malih akcionara je oštećeno. To je sve bilo organizovano. Godinama se išlo na to da se uništi radnička klasa. Ja sam imala oko 62.000 akcija. Oni su to nama gotovo sve uzeli u svoje vlasništvo, u korist kapitala. Mi više ne raspolažemo time. Oni su zakonski pokrili sebe, jer im je na ruku išao sistem. Birali su sva sredstva. Istini za volju, male akcionare niko nije zaštitio. Tužilaštvo je sve skinulo sa sebe – kazala je Kuzmanović.

Zanimljivo je da je naredbu o obustavljanju istrage potpisala Republički javni tužilac Dragica Glušac za čije se ime vežu brojne afere. Glušac je bila tužilac Tužilaštva BiH koja je vodila istragu protiv Kemala Čauševića. Glušac je bila i tužilac u predmetu Vlado Delić i drugi u kojem se optuženima sudi za organizovani kriminal u vezi sa carinskim prevarama, pranjem novca i teškom krađom.

Glušac je za tužioca BiH imenovana 2010. godine i za to vrijeme je odgovorna za propast akcije „Stoka“ i slučaja „Gibraltar“ (marketinška afera teška pet miliona KM). U septembru 2016. godine, odlukom predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije, prebačena je u Republičko javno tužilaštvo.

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)