Drugo ime za slobodu #097 – Unconscious Collective / Mak Kalem / Udruga Dobre Dobričević Lastovo

Poslušaj:

U 97. po redu izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

Unconscious Collections – dokumentaristički je koncertni nastup baziran na istraživanju provedenom u Bosni i Hercegovini, te kreiran kao format koji kombinira muziku, ples i dokumenarne videozapise. Predstava prikazuje lične priče i političke diskurse na polju konflikta između nacionalizma i demokratije. Umjetnici iz Njemačke, Švicarske i Bosne i Hercegovine nastoje ukazati na alternative i budućnost suživota u Bosni i Hercegovini. Priču donosi Ronald Panza.

U pripremi je najnoviji album Maka Kalema Album ”Ludus” sniman je u studiju NLO. ”Ludus” čini 8 pjesama među kojim je i ”Where are you”, obrada pjesme A. Šantića ”Hasanagin sevdah”. Pjesma je omaž poznatom mostarskom pjesniku, čija se 95. godišnjica smrti obilježava ove godine. S Makom Kalemom razgovarao Boris Filipić.

Udruga za promicanje kulture Dobre Dobričević osnovana je 2013 g. od strane mladih entuzijastica sa Lastova. Udruga djeluje na prosvjetno – kulturnom, umjetničkom i humanitarnom području sa ciljem razvoja i promicanja intelektualno-stvaralačkih i umjetničko-kreativnih osobina ličnosti. Festival Mediteranskog Filma Split i Udruga Dobre Dobričević, uz infrastrukturnu pomoć Općine Lastovo pokreću i organiziraju„cinema LA“: redoviti kino program na otoku Lastovu. Razgovarali smo sa jednom od članica udruge Marianom Bucat tokom simpozija L.A (agri)culture koji je okupio arhitekte-ce, pravnike-ce i antropologe-inje koji su istraživali fenomene vezane za poljoprivredu na Lastovu i ponuditi rješenja za pojedine probleme. Udruga pomaže i u organizaciji simpozija Anatomija otoka na kojem se proučavaju i prenose znanja za otočki život. Na kraju je važno reći da je veza s Mostarom višestruka – Brevijar Predraga Matvejevića važan je temelj razmišljanja same udruge, Lastovska polja preko Korčule se natapaju vodom Neretve, a i sam OKC Abrašević u Mostaru funkcionira kao otok na suhom. Otočku arhitektonsko – zvučnu avanturu donosi nam Ronald Panza.

Playlista #097:

Portico Quartet – Dissident Gardens

Temples – Step Down

Lightning Bolt – Hüsker Dön’t

Mak Kalem – Where are You

Nick Cave – Leviathan

Sau Poler – Primitiu

Gaby Moreno – The Immigrants

Drugo ime za slobodu, premijerno svakog ponedjeljka na frekvencijama ROM – Radija Otvorena Mreža od 22 do 23 h.