Drugo ime za slobodu #108 – Marija Šuković / Identitluk / Onomatobleja 83

Identitluk, Narodno pozorište Mostar

📟 U novom, 108. po redu izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶️ “Pjege” su književna platforma AbrašRadija pokrenuta u želji za revitalizacijom knjige u Omladinskom kulturnom centru Abrašević i Mostaru. Osim sadržaja posvećenih knjizi na webu te književnih gostovanja planiranih za skoru budućnost, u pripremi su i prve tri pjesničke zbirke u izdavaštvu OKC Abrašević “Pjege”. Premijerne “Pjege” održale su se u OKC Abrašević, u petak 20. decembra, u 20 sati, a u goste nam je stigla pjesnikinja Marija Šuković. Poslušajte radio-poetski uradak Semira Behrama na poeziju Marije Šuković.

▶️ Predstava „Identitluk, nastala u suradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru, a pod pokroviteljstvom BHRI. Predstava je imala dvije premijere, u srijedu navečer na sceni HNK Mostar, te u petak na pozornici Narodnog pozorišta Mostar. Identitluk je rađen prema motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“, režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a dramaturgiju Dragan Komadina. U predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević, scenografkinja i kostimografkinja Sabina Trnka, a autor muzike je Husein Oručević. U ovom satiričnom komadu sučeljavaju se bosanskohercegovački nacionalni identiteti tokom seminara o pomirenju koji se referira na Maaloufovo djelo. Šta u našoj sredini znače Maaloufove riječi i ideje, tražio se odgovor u predstavi Identitluk. Razgovor sa rediteljicom Tanjom Miletić Oručević donosi nam Ronald Panza.

▶️ A pred nama je i 083. izdanje radijskog satiričnog programa Onomatobleja. Naslov epizode glasi – ”Gospodar obraza ili Igra obraza’‘. Autori Onomatobleje: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić.

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama ROM – RADIO OTVORENA MREŽA.