Drugo ime za slobodu #114 – Izdavaštvo ‘Pjege’ / Radio dosije – EkoAkcija 2 / Onomatobleja 89

U izdanju #114 programa Drugo ime za slobodu:

▶️ PJEGE: OKC Abrašević iz Mostara pokreće književnu izdavačku djelatnost pod nazivom Pjege. Izdavačka djelatnost nije projekt s određenim rokom trajanja već djelatnost sa izvjesnim i sretnim kontinuitetom. Ona je prije svega posvećena stvaranju prostora za radove manje poznatih autora, većinom neafirmiranih i neobjavljenih. Postojanje Pjega treba biti i podsticaj ljudima koji se ne mogu odlučiti oko procjene vlastitih književnih vrijednosti i dovršenja rukopisa. Zato Pjege nude i mogućnost motivacije i zajedničkog stvaranje književne priče u kojoj će moći učiti i istovremeno zadržati autonomiju. U prvom kolu objavljujemo pjesničke zbirke Semira Behrama, Diane Ondelj-Maksumić i Ronalda Panze, a u ovom izadnju emisije razgovaramo sa Semirom Behramom i Dianom Ondelj-Maksumić.

▶️ RADIO DOSIJE: Goruća ekološka pitanja kojima smo se trebali posvetiti kroz sankcioniranje velikih i malih zagađivača i borbu za čistu okolinu i smanjenje zagađenja, prepoznata su i o njima se svakodnevno raspravlja na ulici, medijima, konferencijama: čist zrak, voda, upravljanje otpadom, energetska efikasnost. Za odgovorne institucije na svim nivoima vlasti pomenuta pitanja, zakonske odredbe i sankcije zagađivačima i dalje su samo mrtvo slovo na papiru. Podizanja svijesti o važnosti zagađenja zraka i adekvatne reakcije nadležnih institucija u svrhu zaštite zdravlja građana danas moraju biti prioritet u BiH. Reakcije, kritika i rješenja iz nevladinog sektora zanemaruju se, a nerijetko se smatraju zlonamjernim. Pred nama je još jedno izdanje Radio dosijea, a po drugi put gost nam je Anes Podić iz EkoAkcije Sarajevo.

▶️ ONOMATOBLEJA: Satirička trojka Onomatobleja osvrće se na aktualnosti u epizodi #089 pod nazivom “Corona, corona, kani me se bona!”

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena Mreža