Festival Wisla: Sedmica poljskog filma u OKC Abrašević

Festival poljskog filma Wisla u obilasku je naše zemlje. Izbor od pet dugometražnih filmova i tri bloka kratkog filma studenata škole u Varšavi i Śląsku moći će se pogledati u Mostaru i Banja Luci. U OKC Abrašević filmove možete gledati u periodu od 16. do 20. oktobra, a festival 16. oktobra u 19:00 h otvara film ‘Žena na krovu’, autorice Anne Jadowske.

Izbor i raspored projekcija:


16. oktobar – 19:00 h – ‘Žena na krovu’, Anna Jadowska (drama) – ‘Kobieta na dachu’ (2022), trajanje: 95 min.

Mira je primalja, majka odraslog sina i supruga muža koji ju je zaboravio. Nekoliko naizgled malih financijskih odluka dovodi je do katastrofe koja potpuno mijenja njezinu stvarnost: kućnu, profesionalnu, mentalnu. Žena ustaje rano ujutro, vješa opranu robu, skuha večeru, i… kuhinjskim nožem želi opljačkati banku.


17. oktobar – 17:00 h – Blok kratkih filmova studenata škole u Varšavi

17. oktobar – 20:00 h – ‘Orao. Posljednja patrola’, Jacek Blawut (ratna drama) – ‘Orzel. Ostatni patrol’ (2022), trajanje: 104 min.

Godina je 1940. Dok se saveznički vojnici mahnito evakuiraju na plažama Dunkerquea, poljska podmornica ORP "Orzeł" kreće u opasnu misiju u Sjevernom moru. Tijekom nje će se susresti s opasnostima u obliku podvodnih mina, bombaških napada iz zraka i neprijateljskih ratnih brodova. Mornarica i zrakoplovstvo neprijatelja – nacističke Njemačke – najveća je opasnost. Posada se suočava sa sve većom fizičkom i mentalnom iscrpljenošću. Međutim, pravi neprijatelj je nevidljiv, skriven u klaustrofobičnoj unutrašnjosti broda.


18. oktobar – 17:00 h – Blok kratkih filmova studenata škole u Śląsku

18. oktobar – 20:00 h – ‘Krštenje’, Jakub Skoczen (komedija) – ‘Chrzciny’ (2022), trajanje: 88 min.

Decembar 1981. Neki su govorili da je izvanredno stanje “zaštitilo Poljsku od raspada države”, dok je većina ovaj događaj nedvosmisleno protumačila kao “udarac na duh Poljske i da su sve nade nestale u trenu”. A upravo taj “gubitak nade” zabrinuta Marianna želi spriječiti. Marianna sanja samo o pomirenju obitelji koja je već dovoljno zavađena. Žena čini apsolutno sve da ne saznaju za proglašenje izvanrednog stanja. A u ovoj obitelji ima puno toga za svađu. Mariannina djeca ne mogu pronaći svoje mjesto u svijetu, bježe u ovisnosti i gorku samoću. Neprijateljstvo dvojice starije braće, Wojteka i Tadeusza, Dijeleći domovinu i obične Poljake Tadeusz-katolik i Wojtek komunist.


19. oktobar – 17:00 h – Blok kratkih filmova studenata škole u Varšavi

19. oktobar – 20:00 h – ’25 godina nevinosti’, Jan Holoubek (drama) – ’25 lat niewinnosci’ (2020), trajanje: 116 min.

“25 godina nevinosti” – dirljiva je senzacionalna drama, temeljena na stvarnim događajima koji su pogodili cijelu Poljsku. Riječ je o priči o životu Tomasza Komende – mladića nepravedno osuđenog na 25 godina zatvora zbog silovanja i ubojstva tinejdžerice. Tvorci filma pokušavaju pronaći odgovore na pitanja koja i dan danas muče sve. Kako se ovo moglo dogoditi? Zašto je nevin čovjek morao čekati 18 godina u ćeliji na pravdu? Tomasz Komenda imao je 23 godine kada je njegov normalan život brutalno prekinut. Za gotovo dva desetljeća robije bio je tučen, zastrašivan i prepušten sam sebi. Napokon, nakon 18 godina, su se pojavili tužitelji i policajac koji su odlučili otkriti istinu.


20. oktobar – 20:00 h – ‘Apokavixa’, Xavery Zulawski (horror, komedija) – ‘Apokawiksa’ (2022) , trajanje: 120 min.

Maturant organizira zabavu života u kući svog oca milijunaša. Na zabavu dolazi grupa prijatelja koji se žele zabaviti nakon karantene pandemije koronavirusa. U početku sve ide dobro: mladi uživaju u čarima plaže, piju, plešu, seksaju se, doživljavaju emocionalni zanos. Međutim, priroda šalje uznemirujuće signale: množe se čudne zaraze. S vremenom zabava izmiče kontroli. “To je zabavan, psihodelično-avanturistički film.


Svi filmovi su titlovani na b/h/s/c, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Witamy!