SIKSA u Abraševiću: Radionice vještičarenja i kvirenje punka

SIKSA je pogrdan jidiš izraz za mladu ženu koju se percipira kao vulgarnu, neiskusnu ili nezrelu. To je i ime teatralnog poljskog feminističkog i queer punk dua kojeg čine autorica, vokalistica i performerka Alex Freiheit i basista Piotr Buratynsky.

SIKSA kombinira energiju punka, upečatljivu performativnu poeziju i savremeni ples, a važan dio svakog živog nastupa je provokativna interakcija sa publikom. Iza sebe imaju preko 300 nastupa širom Evrope, od malih klubova i skvotova, preko galerija savremene umjetnost, sve do velikih evropskih festivala.

U sklopu svoje trenutne koncertne turneje preći će put od Poljske do Grčke, a usput su po prvi puta posjetili i Bosnu i Hercegovinu. 19. aprila SIKSIN aktualni živi materijal ‘..and the She-devil bangs with a Bass’ mogao se u punini doživjeti u OKC Abrašević. Tim povodom za AbrašRadio Alex i Piotr govore više o sebi, turneji, umjetničkim metodama i kvirenju punk scene.

Pripremio Boris Filipić

Muzika:
SIKSA – Milosc w MalVez

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).