Filmski festival Sundance počinje u prvom mjesecu

Robert Redford je jedan od osnivača najvećeg američkog festivala nezavisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. januara, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online.

Dokumentarci koji istražuju seksualnost i slavu kroz životne priče supermodela Brooke Shields, pjevača Little Richarda i spisateljice Judy Blume u programu su filmskog festivala Sundance koji će se održati sljedećeg mjeseca, javlja AFP.

Robert Redford je jedan od osnivača najvećeg američkog festivala neovisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. januara, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online zbog Covida.

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca.

Zvijezde, uključujući Anne Hathaway, Emiliju Clarke, Jasona Momou i Chiwetela Ejiofora, imaju dugometražne filmove koji su u programu, dok se Emilia Jones vraća na festival koji je prvi put prikazao njezin film CODA, dobitnika Oscara za najbolji film, s dva vlastita nova filma.

Dokumentarni film Pretty Baby: Brooke Shields govori o globalnom supermodelu i glumici koja je stekla slavu već s 12 godina. Film se bavi objektivizacijom, seksualizacijom i komodifikacijom žena i mladih djevojaka.

Judy Blume zauvijek prikazuje kako je američka autorica fikcije za mlade bila napadnuta zbog seksualnog sadržaja i uvredljivog jezika 1980-ih, što ju je navelo da zauzme stav protiv zabrane knjiga i cenzure.

„Oba filma odražavaju trendove koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina biografski vođenog rada koji gledateljima omogućuje ponovno otvaranje historije i gledanje na nju iz druge perspektive“, rekao je John Nein, predstavnik Sundancea.

Slično tome, The Disappearance of Shere Hite prati pionirsku feminističku autoricu Izvještaja Hite, čiji je bestseler o ženskom orgazmu iz 1976. izazvala seksualnu revoluciju, ali koja je bila prisiljena nestati iz javnosti nakon žestokih kritika.

Dokumentarac Little Richard: I Am Everything bavi se crnim queer porijeklom rock ‘n’ rolla preko pokojnog pjevača, koji se odrekao homoseksualnosti i postao ponovno rođeni kršćanin u kasnijim godinama.

Još jedna istaknuta i aktualna tema na programu su filmovi o iranskim ženama. Dokumentarni film Joonam i igrani filmovi The Persian Version i Shayda istražuju priče žena u Iranu i zajednicama njegove dijaspore, u vrijeme kada je zemlja potresena prosvjedima zbog strogog pravila odijevanja za žene.

Filmski festival Sundance održat će se od 19. do 29. januara naredne godine, prenosi Hina.