Građani se povukli nakon okončanja radnog vremena deponije “Uborak”

Članovi i mještani okupljeni oko Inicijative “Jer nas se tiče” u poslijepodnevnim satima su se povukli ispred mostarske deponije “Uborak”, koju su jutros u sedam sati blokirali, potvrdio je Omer Hujdur, nekadašnji predsjednika a sada član Inicijative Udruženja.

“Uradili smo to nakon okončanja radnog vremena zaposlenih. Kdaa su radnici zatvorili kapiju i mi smo se tada odlučili povući. Sutra ćemo imati sastanak Udruženja i vidjet ćemo u kojem pravcu ćemo ići dalje i koje ćemo korake poduzeti. Kako većina odluči, tako će biti”, rekao je Hujdur.

Razlog za blokadu je, kako navode iz Inicijative, što je situacija na deponiji gora nego ikada.

“Naši zahtjevi su od prvog dana isti: zatvaranje deponije, izmještanje na drugu lokaciju, zaštita okoline i podzemnih voda od zagađenja“ rekao je nekadašnji predsjednik a sada član Inicijative „Jer nas se tiče“ Omer Hujdur te dodao kako gradske vlasti nastavljaju sa ignoriranjem problema.

Nedavno je Kantonalni sud u Sarajevu odbio tužbu Inicijative u vezi petogodišnjeg Plana prilagođavanja deponije.

Iako su pozdravili to da je, napokon, tim dokumentom određen rok za zatvaranje, ipak, nisu zadovoljni činjenicom da je Planom predviđeno otvaranje nove kasete, odnosno, širenje kapaciteta deponije, zbog čega su spremni pravdu tražiti i na Sudu u Strazburu.

Hujdur je ranije rekao kako gradske vlasti ne nude rješenje!

“Nema naznaka gdje će biti nova deponija i njena postrojenja. Mi nećemo čekati na dugoročna rješenja koja oni nameću, jer je to pokušaj bacanja magle u oči stanovnicima i ljudima okupljenim oko inicijative” rekao je on.

Posljednji put kada su se odlučili na blokadu deponije bilo je u decembru 2019. godine.

(AbrašRadio)