GSS Mostar realizuje projekat “AquaWell”

Gorska služba spašavanja (GSS) Stanica Mostar započela je realizaciju projekata pod nazivom “AquaWell”.

Kako navode, projekat “AquaWell” je značajan za lokaciju Park prirode “Rujište”, a ogleda se u sanaciji, rekonstrukciji i markiranju (označavanju) lokacija samovodnih jedinica (čatrnja), s ciljem boljeg upravljanja vodnim resursima, zaštite šumskog pojasa i povećanja kvaliteta vode.

Glavni cilj projekta je da se uradi popis samovodnih jedinica za sakupljanje vode gdje kreće plan za rekonstrukciju svih dijelova i njihova dugotrajna zaštita s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša, razumijevanju lokalne zajednice o važnosti održivog upravljanja vodom i njihove uloge u tom procesu kao i smanjenje incidencije bolesti povezanih s vodom kao rezultat bolje higijene i čistijeg vodosnabdijevanja, saopćeno je iz GSS Stanica Mostar.

“Projekat “AquaWell” je značajan za lokaciju Park prirode “Rujište”, a ogleda se u sanaciji, rekonstrukciji i markiranju (označavanju) lokacija samovodnih jedinica (čatrnja), s ciljem boljeg upravljanja vodnim resursima, zaštite šumskog pojasa i povećanja kvaliteta vode.

“Ciljna grupa u ovom projektu su stanovnici sa ruralnog dijela Rujišta, uključujući i posjetitelje iz Grada Mostara, kao i drugih gradova u okolini. Najviše koristi od sanacije će osim stanovništva imati populacija koja svoje slobodno vrijeme kroz različite aktivnosti provodi u prirodi. U narednom periodu nam je cilj smanjenje zavisnosti zajednice od nestabilnog izvora vode, kao što su udaljeni izvori, čime se povećava njihova otpornost na suše i promjena u okruženju”, navodi se u saopćenju.

Projekat “AquaWell” finansira Grad Mostar, a implementira Gorska služba spašavanja-Stanica Mostar.

(AbrašRadio)