Iz svemira do Zemlje laserom poslali podatke brzinom 200 Gb/s

Foto: NASA

NASA planira krajem sljedeće godine ljude poslati na kružno putovanje oko Mjeseca, a misija Artemis-II bit će prva koja će moći izravno iz svemira na Zemlju slati video prijenos visoke rezolucije. Omogućit će im to tehnologija laserskih komunikacijskih sustava, koje NASA razvija s partnerima već nekoliko godina. Kako bi sve bilo spremno za prvu misiju, testiranja komunikacijskih satelita i druge opreme već se provode, prenosi bug.hr.

Novi rekord

Krajem prošlog mjeseca tako je postignut novi rekord u brzini prijenosa podataka iz svemira ka Zemlji, spreman za izazove budućih misija. Korištenjem satelita TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) uspješno je ostvaren prijenos podataka prema zemaljskoj postaji brzine čak 200 gigabita u sekundi. To je dvostruko više od dosadašnjeg rekorda, postavljenoga u lipnju prošle godine. Ovako brzom vezom, poručuju iz NASA-e, satelit TBIRD u stanju je zemaljskoj bazi dostaviti više terabajta podataka tijekom samo šest minuta, koliko se, tijekom svoje orbite, nalazi u dometu njezinih antena.

“Ova će nam mogućnost promijeniti način komuniciranja u svemiru”, izjavila je Beth Keer, voditeljica projekta. Istaknula je kako je do sada glavni način komunikacije bilo slanje podataka radio signalima, dok laserska komunikacija nudi daleko veće mogućnosti, kakve će biti potrebne jednom kada se ostvari plan o trajnoj ljudskoj prisutnosti na Mjesecu i u njegovoj orbiti, kao i kada se započne sa slanjem misija s posadama prema Marsu.

Foto: NASA

Osnova ovog laserskog komunikacijskog sustava su maleni CubeSat sateliti TBIRD, velikih “poput kutije papirnatih ubrusa”, kažu iz NASA-e. Prvi testni primjerak lansiran je u svibnju prošle godine raketom SpaceX-a te postavljen u orbitu, koja mu omogućava prelet iznad iste zemaljske baze dvaput na dan. Nakon što je tehnologija laserskog prijenosa podataka testirana na ovaj način, MIT-jev laboratorij Lincoln i NASA-in JPL radit će i na njezinoj integraciji u buduće svemirske letjelice.