James O’Brien: Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove James O’Brien danas je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održao predavanje. Oštro je kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

Dodao je da na zidu njegove kancelarije visi fotografija obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

“Kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje”, rekao je O’Brien.

U svom opširnom govoru, američki zvaničnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića.

“U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa” rekao je O’Brien.

(Agencije/AbrašRadio)