Javni forum: Kako pospremiti Mostar? Postizborni komunalni izazovi

Mostar je u proteklih dvanaest godina u medijskom i javnom diskursu bio spominjan uglavnom u negativnom kontekstu. Prošao je Mostar put od toga da ga se naziva jedinim gradom bez izbora i demokracije, „grad slučaj“, da bi zadnjih godina Mostar počeo nositi nezvaničnu titulu najprljavijeg grada u BiH.

Brojni akteri su u prethodnom periodu ukazivali na ovaj problem, ali krivac se uglavnom nalazio u izgovoru gradskih vlasti kako nepostojanje Gradskog vijeća dovodi do lošeg upravljanja resursima i javnim poduzećima.

U kampanji za predstojeće povijesne izbore u Mostaru, svi politički subjekti priznaju stanje u komunalnom sektoru kao jedan od ključnih problema u gradu.

Ovaj forum je rezerviran za građane, aktiviste, ali i one koji su se odlučili politički angažirati kako bi se aktivnije uključili u rješavanje ovog problema. Oni mogu govoriti otvoreno i direktno, bez unaprijed pripremljenih pitanja i odgovora i oni žele pospremiti Mostar.

Može li komunalni nered ujediniti građane, aktiviste i političke aktere u inicijativi pospremanja i čišćenja Mostara nakon izbora, odgovor ćemo saznati na ovom javnom forumu.

Moderator foruma će biti Boris Čerkuč.

Forum se održava u Hotelu Mostar, utorak 08.12. s početkom u 18h.

Ukoliko želite prisustvovati forumu uživo, zbog ograničenog broja mjesta, potrebno je da pošaljete prijavu na mail: democracyinmostar@gmail.com

Live prijenos ovog foruma možete pratiti na Facebook stranici OKC Abrašević, u utorak, 08.12. s početkom u 18h.

Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)