KostArt: Interaktivni performans umjetnika Mibiusa – 1000

KostArt je umjetnička platforma OKC Abrašević koja promovira stvaralaštvo iz područja likovnosti. Nastala je iz želje da se održi kontinuitet pružanja prostora mladim umjetnicima za izražavanje i prezentaciju njihovih ostvarenja.

KostArt platforma njeguje amaterizam, autentičnost i subverzivnost u stvaralaštvu kao temelj umjetnosti.

Amaterizam je od početaka Abraševića bio ključan za umjetničko stvaralaštvo. Mnoge institucije u Abraševiću nastale su iz amaterskih udruženja poput Simfonijskog orkestra Mostar i Narodnog pozorišta. Amaterizam nije manjak vještine, već autentično izražavanje strasti prema umjetnosti.

Umjetnost možemo promatrati kao društveni konstrukt. Ono što nazivamo umjetnošću je prošlo kompleksan proces u kojem učestvuje umjetnik, publika i kritika. Kroz KostArt nas zanima intrizični proces svojstven osobi koja stvara prije nego se stvoreno naziva umjetnošću. Pokušavamo istražiti što je to autentičnost stvaranja jer je ono preduvjet da nešto proglasimo umjetnošću

Umjetnost treba biti glas koji potresa temelje konvencionalnih normi i društvenih konstrukcija. Zbog toga njegujemo subverzivne mogućnosti koje se mogu izraziti kroz umjetnost, kroz koju će se progovarati o ozbiljnim i relevantnim društvenim pitanjima.

Prvo izdanje KostArta bit će gostovanje mostarskog umjetnika Mibiusa, 23. septembra sa svojim performansom 1000.

Umjetnost je ogledalo stvarnosti, a svi jako često zaboravljamo pogledati sebe. Savremeni umjetnik Mibius predstavlja performans instalaciju 1000, protkan japanskom legendom, željom za globalnom promjenom, ulogom pojedinca u ludom svijetu i poticajem za okretanje novog lista– jer ono što ne utiče na tebe, ne znači da ne postoji. U vremenu ratova, siromaštva i političkih igara; moralne ljudske vrijednosti stavljaju se po stranu, a empatija postaje stran pojam. Dođite i podsjetite se tko smo, šta radimo i šta sve možemo – jer svaka promjena počinje od pojedinca.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).