Kris Andrić: U potrazi za arhivom izgubljenih identiteta

Izložba mostarskog umjetnika Krisa Andrića ‘Lost Archive of One’s Identity’ donosi ciklus od 150 radova na temu ličnih umjetnikovih iskustava predstavljenih kroz svojevrstan psihološki portret transrodne osobe u Bosni i Hercegovini. Otvorena je 19. studenog u prostorijama Udruge Rezon u Mostaru.

Lost Archive of One’s Identity / Udruga Rezon

Kao umjetniku koji izlaže na temu transrodnosti, kroz rad mu je često teško predočiti sve probleme s kojima se transrodne osobe nose kod nas i u svijetu, prije svega zbog nepristupačnosti svjetske literature o transrodnim umjetnicima, osobama koje nikada nisu dobile zasluženo mjesto u historiji umjetnosti. Razlog ovog nedostatka, prema Krisu, leži u eurocentričnom pogledu i patronizirajućem odnosu Zapada, kojim dominira stvaralaštvo bijelih cis i straight muškaraca, spram ostatka svjetske populacije. ‘Lost Archive of One’s Identity’, osim što progovara o nevidljivom životu transrodnih osoba u Bosni i Hercegovini, ujedno je i kritika te rupe u arhiviranoj historiji umjetnosti.

Povodom izložbe s Krisom porazgovarali smo o novom umjetničkom ciklusu, iskustvu transrodnosti u Bosni i Hercegovini, likovnom jeziku i jeziku domaćih medija, ali i o njemačkom ekspresionizmu i kritici historije umjetnosti.

Pripremio Nikola Rončević

Muzika
Soft Cell – Polaroid

Poslušaj: