Kula u Počitelju dobila krov – nacionalni spomenik spašen u zadnji čas

FOTO:Kula-Turist

Gavran-kapetanova kula u Počitelju, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, napokon je dobila krovi i nacionalni spomenik BiH je spašen u zadnji čas.

Ovih dana radnici, zahvaljujući lijepom vremenu, završavaju posljednje radove na pokrivanju kule kojoj već godinama prijeti propadanje.

Osim propadanja spomenika, kula je bila prijetnja i za posjetitelje, jer su kamene ploče padale oko same kule. Ovih dana radnici, zahvaljujući lijepom vremenu, završavaju posljednje radove na pokrivanju kule kojoj već godinama prijeti propadanje.

Osim propadanja spomenika, kula je bila prijetnja i za posjetitelje, jer su kamene ploče padale oko same kule.

Inače, prije pet godina su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon izvršenog monitoringa, izdali dramatično upozorenje o stanju skoro svih kulturno-povijesnih objekata i apelirali na nadležne da poduzmu hitne mjere sanacije.

Među njima je bila i Gavran-kapetanova kula, ali su tek nedavno otpočeli radovi na obnovi krovne konstrukcije ovog objekta, koji su turisti posjećivali na vlastitu odgovornost.

Obnova je bila krenula krajem prošle godine, ali je nakratko bila obustavljena, a kako su tada rekli iz tvrtke GP ”Bišina”, koja je zadužena za obnovu, čekala se isporuka materijala. 

Podsjetimo i kako je u studenom 2022. godine potpisan ugovor o izvođenju radova sanacije krova kule Gavrankapetanović u Počitelju, koji je u ime naručitelja posla, odnosno Grada Čapljine ugovor je potpisao gradonačelnik dr. Smiljan Vidić s izvođačem radova firmom GD ”Bišina” d.o.o. Mostar.

”Lokalna vlast u Čapljini poduzela je sve moguće mjere kako bi se ovaj najprepoznatljiviji simbol Počitelja rekonstruirao, a potpisivanjem ovog ugovora izvođače radova obvezujemo da posao završe do kraja godine”, rečeno je tada iz Gradske uprave.

Međutim, projekt nije završen do kraja godine, ali su se radovi nastavili u prvim danima 2023. godine, pa je izgledno kako će radovi biti završeni uskoro. Inače, projekt je sufinanciran od strane Federalnog ministarstva kulture i športa kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i grada Čapljine.