Kula u Počitelju pod novim krovom, zaštićena i bez opasnosti za posjete turista

Gavran-kapetanova kula u Počitelju, jedan od simbola tog srednjovjekovnog gradića u dolini Neretve, kojoj je prijetilo urušavanje i potpuno uništenje, spašena je u zadnji tren. Konačno je pod novim krovom, zaštićena i bez opasnosti za turiste koji je posjećuju.

Predsjednica Turističkog društva Počitelj Jadranka Dizdar za Klix.ba kaže kako je Gavran-kapetanova kula pokrivena, ali a je nastala na njoj šteta zbog dugog čekanja na sanaciju na šta su upozoravali godinama.

“Davno je mogla biti sanirana s mnogo manje sredstava, a sada se morao krov promijeniti u potpunosti. Da se to uradilo kad je bila manja rupa, kad smo mi iz turističkog društva sugerisali i godinama upozoravali na sve načine, moglo se to sve riješiti uz malo financijskih sredstva. Ali, tek kad je došlo do urušavanja i ogromne opasnosti za posjetioce koji su dolazili na vlastitu odgovornost onda se krenulo u sanaciju”, kaže Dizdar za naš portal.

Ističe da je kula spašena u zadnji tren, ali da je sad najvažnije to da je ona konačno sanirana i zaštićenija od daljnjeg propadanja, kojem je bila izložena godinama, te da više nema opasnosti za turiste koji posjećuju ovaj turistički biser na jugu naše zemlje.

Tvrdi da je Počitelj za turiste atraktivan tokom čitave godine i da mnogi gosti dolaze i tokom zimskih dana, kako iz zemlje tako i regije i brojnih zemlja svijeta, te da bi uz više pažnje nadležnih institucija mogao biti u samom vrhu turizma, ne samo BiH , nego i regije.

“Mnogo je onih koji Počitelj posjećuju i tokom zime, uglavnom su to individualne grupe ljudi i porodične posjete”, kaže naša sagovornica.

Najviše je gostiju po njezinim riječima iz BiH i regije, ali je značajan broj i onih koji dolaze iz Turske, Kine i Indonezije, te vjeruje da bi se uz adekvatan angažman nadležnih službi, turizam u Počitelju mogao dići na mnogo veći nivo, kao što to i zaslužuje.

Zbog toga se nada kako će se Počitelju više posvetiti pažnje i da će se sve historije građevine sanirati, s obzirom na to da su prije četiri godine članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nakon izvršenog monitoringa izdali upozorenje o lošem stanju skoro svih kulturno-historijskih objekata u Počitelju i apelirali ne nadležne da poduzmu hitne mjere sanacije.

Pored Gavran-kapetanove kule, koja je sada sanirana, ugrožena je i Medresa, a Pašina tabija je i dalje zatvorena i zanemarena, dok u boljem stanju nisu ni Sahat-kula i Hamam.

Inače, teško stanje kulturno-historijskih građevina u Počitelju je godinama tema prepucavanja po pitanju nadležnosti svih nivoa vlasti, u kojima vješto odgovornost svi skidaju sa sebe, dok im pred očima nestaje kulturno-historijsko blago naše zemlje.

Sanaciju Gavran-kapetanove kule radila je građevinska firma GP “Bišina” koju je angažirao Gradu Čapljina uz dobio odobrenje s federalnog nivoa vlasti.