LDA Mostar poziva građanke i građane da oblikuju javne prostore po svojoj mjeri

U sklopu projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“ LDA Mostar poziva građanke i građane Mostara da u nedjelju, 5. 6. 2022., obilježe Svjetski dan zaštite okoliša i iskoriste svoje pravo na zdravu životnu sredinu na razgovoru sa građankama i građanima pod nazivom „Zamisli javni prostor po svojoj mjeri“.

Događaj je zamišljen kao prilika da građanke i građani saznaju više o tome šta su javni prostori, te daju i usvoje prijedloge za intervencije u javnim prostorima kako bi iste unaprijedili i koristili svakodnevno. Prijedlozi će biti sakupljeni i obrađeni, te upućeni nadležnom tijelu, nakon čega će sve građanke i građani grada Mostara dobiti priliku da glasaju i odaberu javne prostore koji će biti poboljšani.

Kako bi bili dostupni velikom broju građanki i građana, te kako bi svi imali priliku dati svoje mišljenje, razgovori će se održati na sljedećim lokacijama:

  • Hotel „Bristol“ Mostar u 10:00 h
  • Kulturni Centar Mostar-Sjever 12:00h
  • Centar za posjetitelje i Centar za podršku klasterima Mostar u 17:00 h
  • HD Herceg Stjepan Kosača u 20:00 h

Slogan ovogodišnje kampanje za Svjetski dan zaštite okoliša je „Samo Jedna Zemlja“. Specijalni fokus Svjetskog dana zaštite okoliša je život u harmoniji sa prirodom i u skladu s tim, LDA Mostar želi potaknuti građanke i građane da razgovaraju o modelima unapređenja zajedničke životne sredine u cilju ostvarivanja osnovnog ljudskog prava na zdravu životnu sredinu.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).