Manifest solarpunka, Solarpunk zajednica (2020)

Solarpunk je savremeni umjetnički i društveni pokret posvećen pitanjima održive tehnologije, obnovljivih izvora energije i samodostatnosti zajednice. Zagovara društvenu i ekološku pravdu, a u potrazi za konstruktivnim rješenjima za probleme našeg doba inzistira na ostvarivanju punog simbiotičkog sklada prirode i civilizacije. Za razliku od sličnoimenih prethodnika steam i cyberpunka, solarpunk karakterizira nesputani optimizam i potpuna okrenutost ka budućnosti. Nacrt ideja i estetskih načela solarpunka skicirao je 2014. godine američki umjetnik Adam Flynn, a početkom 2020. pod autorstvom Solarpunk zajednice pokret je dobio i svoj manifest.

Doug Batista

Manifest solarpunka

Solarpunk je pokret na polju spekulativne fikcije, umjetnosti, mode i aktivizma koji nastoji odgovoriti i utjeloviti pitanje ‘kako izgleda održiva civilizacija i kako je ostvariti?’

Estetika solarpunka spaja praktično s lijepim, dobro dizajnirano sa zelenim i bujnim, svijetlo i šareno sa zemljanim i čvrstim.

Solarpunk može biti utopičan, samo optimističan ili okrenut ka izazovima puta ka boljem svijetu, ali nipošto distopičan.

Dok se naš svijet kovitla u propasti, potrebna su nam ne samo upozorenja, nego i rješenja. Rješenja za rast bez fosilnih goriva, za pravično upravljanje stvarnom oskudicom i pravičnu raspodjelu obilja umjesto podržavanja lažnih oskudijevanja i lažnih obilja, za ljubazniju ophodnju jednih prema drugima i prema planeti koju dijelimo.

Solarpunk je ujedno vizija budućnosti, obazriva provokacija, način života, set ostvarivih prijedloga kako do nje doći.

1. Solarpunk smo jer nam je optimizam otet, a mi ga pokušavamo vratiti.

2. Solarpunk smo jer su jedine druge opcije negiranje ili očaj.

3. U srži solarpunka je vizija budućnosti koja utjelovljuje ono najbolje što čovječanstvo može postići: post-oskudijevajući, post-hijerarhijski, postkapitalistički svijet u kojem se čovječanstvo promatra kao dio prirode, a čista energija zamjenjuje fosilna goriva.

4. Punk solarpunka tiče se pobune, kontrakulture, post-kapitalizma, dekolonijalizma i entuzijazma. Kretanja u drugačijem pravcu od glavne struje, čiji je smjer sve strašniji.

5. Solarpunk je pokret koliko je i žanr: ne radi se samo o pričama, nego i o načinima kako ih ostvariti.

6. Solarpunk prihvaća raznovrsnost taktika: nema jedan pravi način kako biti solarpunk. Umjesto toga, šarolike zajednice diljem svijeta usvajaju ovaj naziv i ove ideje i grade mala gnijezda samoodržive revolucije.

7. Solarpunk pruža vrijednu novu perspektivu, paradigmu i vokabular kroz koje opisuje jednu moguću budućnost. Umjesto prihvatanja retrofuturizma, solarpunk u potpunosti gleda ka budućnosti. Ne alternativnoj, nego mogućoj budućnosti.

8. Naš futurizam nije nihilistički kao cyberpunk i izbjegava potencijalne kvazireakcionarne tendencije steampunka: tiče se dovitljivosti, proizvodnosti, nezavisnosti i zajednice.

9. Solarpunk ističe ekološku održivost i društvenu pravdu.

10. Solarpunk je stvar pronalaženja načina činjenja života ljepšim, nama, ovdje i sada, ali također i za generacije koje slijede nakon nas.

11. Naša budućnost mora uključivati prenamjenu i kreiranje novih stvari iz onoga što već imamo. Zamislite ‘pametne gradove’ rashodovane u korist pametnog građanstva.

12. Solarpunk priznaje historijske utjecaje koje su politika i naučna fantastika ostvarile jedna na drugu.

13. Solarpunk naučnu fantastiku priznaje ne samo kao zabavu nego i oblik aktivizma.

14. Solarpunk želi kontrirati scenarijima umiruće zemlje, nepremostivog jaza između bogatih i siromašnih i društva pod korporativnom kontrolom. Ne za sto godina nego unutar dohvata ruke.

15. Solarpunk tiče se omladinske uradi-sam kulture, lokalnih rješenja, lokalne energetske mreže, načina kreiranja funkcionalnih autonomnih sistema. Tiče se voljenja svijeta.

16. Solarpunk kultura inkluzivna je za sve kulture, religije, sposobnosti, spolove, rodove i seksualne identitete.

17. Solarpunk je ideja o ostvarenju društvene evolucije čovječanstva i podrazumijeva ne samo prostu toleranciju, nego mnogo obuhvatniju saosjećajnost i otvorenost.

18. Vizualna estetika Solarpunka je otvorena i razvija se. Kako sada stoji, mješavina je sljedećeg:

1) 1800-ih godina, doba plovidbe/pograničnog života (ali s više bicikala)
2) Kreativne prenamjene postojećih infrastruktura (ponekad postapokaliptične, ponekad čudne za sadašnjost)
3) Prikladne tehnologije
4) Art Nouveaua
5) Hayaa Miyazakija
6) Inovacija iz ne-zapadnog svijeta u Jugaad stilu
7) Hightech backendova s jednostavnom, elegantnom produkcijom.

19. Solarpunk smješten je u budućnost građenu prema principima Novog Urbanizma ili Novog Pedestrianizma i ekološke održivosti.

20. Solarpunk zamišlja već izgrađeno okruženje kreativno adaptirano na solarnu korist, između ostalog, koristeći se različitim tehnologijama. Cilj je promocija samodostatnosti i življenja unutar prirodnih ograničenja.

21. Prema solarpunku, izvukli smo se baš na vrijeme da zaustavimo postupno uništavanje naše planete. Naučili smo pametno koristiti nauku, za poboljšanje uslova našeg života kao dijela naše planete. Više nismo gospodari. Čuvari smo. Vrtlari.

22. Solarpunk

1) je raznovrstan
2) daje prostor za koegzistenciju duhovnosti i nauke
3) je prelijep
4) se može desiti. Sada.

Preveo: Boris Filipić, ABC protiv 123