MC Pavarotti zbog kojeg su Mostar posjetili Pavarotti i Bono slavi 25 godina i planira rebrending

FOTO: G.Š/Klix.ba

Muzički centar Pavarotti koji je prije četvrt stoljeća ujedinio svjetski poznate muzičare da se u Mostaru otvori centar muzičke terapije za djecu s ratnim traumama, obilježava 25 godina djelovanja i kao “rasadnik” kulture radi rebrending dostojan evropske scene.

Bivša direktorica tog centra Amela Sarić i danas s ponosom govori o danu kad je MC Pavarotti u Mostaru otvoren i kad su zbog njega u najveći grad na Neretvi stigla velika imena svjetske muzičke i kulturne scene među kojima su svakako posebnu pažnju plijenili popularni frontmen irske muzičke grupe U2 Bono i talijanski operni pjevač, jedan od najznačajnijih tenora svoga vremena Luciano Pavarotti po kojem je ova ustanova uz njegovu suglasnost dobila i ime.

Podsjeća da je Muzički centar Pavarotti kao ideja rođena u Londonu u humanitarnoj organizaciji War Child, čiji su osnivači bili David Wilson koji je bio i prvi direktor MC Pavarotti i Bill Leeson, koji su na početku ratnih dešavanja u Hrvatskoj i BiH htjeli da daju svoj doprinos i u BH naprave centar koji će služiti prvenstveno mladim ljudima i pomagati na uspostavljanju narušenih veza i prijateljstva i što je najbitnije da imaju neki terapeutski element.

“S obzirom na to da je Mostar po zvaničnim podacima tada imao najveći broj traumatizirane djece, u toku rata odlučili su i zahvaljujući volji tadašnjeg rukovodstva Grada Mostara da projekt muzičkog centra pokrenu u Mostaru”, priča nam Sarić.

Pored velike podrške svjetski poznatih imena i dolaska slavnih ličnosti u Mostar na svečano otvaranje MC Pavarotti u bivšoj školi na Luci, 21. decembra 1997. godine kako kaže, uprkos olujnom kišnom danu iz Mostara je nakon rata po prvi put poslana u svijet pozitivna slika.

“Ono na što smo mi bili potajno ponosni jeste, da smo po prvi put u Mostaru okupili političare iz cijele Bosne i Hercegovine u Muzičkom centru Pavarotti”, kaže Sarić za Klix.ba.

Ova ustanova je kako naglašava bila jedna klinika za muzičku terapiju na Balkanu koja je svoj cilj ispunila i nastavkom rada kroz 25 godina odgojila mnoge generacije, te postala ustanova koja dnevno okuplja oko 800 djece kroz razne kulturne i zabavne radionice.

Koordinator programskih aktivnosti u MC Pavarotti, Mili Tiro ističe da kako je ova javna ustanova sve godine ostala mjesto koje okuplja mlade, pruža im različite oblike edukacije u poljima kulture i umjetnosti, kako je svjetski poznati maestro Luciano Pavarotti i zamislio.

“Radimo na edukaciji mladih i usmjeravamo ih u svijet umjetnosti, što je velika odgovornost i mislim da to radimo uspješno kroz brojne radionice. To je cijeli jedan spektar zbivanja koje smo namijenili upravo za djecu i mlade i svake godine predstavimo njihov rad kako u programima koje organiziramo u našim prostorijama tako i u onim koje organiziramo u suradnji s našim partnerima”, kazao je Tiro.

Iako su prvenstveno orijentirana na rad s mladima i nisu klasična produkcijska kuća, mogu se pohvaliti i jednim od tri najbolja profesionalna studija u regiji, tako da su u njemu snimala ček i velika imena s muzičke scene od Gorana Bregovića, preko Tife do Mostar sevdah reuniona.

Studio je jako zauzet i dosta se radi, a ekipa portala Klix.ba je na snimanju zatekla grupu mostarskih muzičara koju čine Elvedin Delić Dela, Saša Đermanović i Igor Raguž dok snimaju pjesmu pod nazivom “Romansa” za koju planiraju raditi i sport.

Aktuelna direktorica MC Pavarotti Tajma Guzin ističe da je MC Pavarotti iznjedrio mnogo uspješnih umjetnika i kulturnih sadržaja i da je već prepoznatljiv kulturni brend u Hercegovini kojem je neophodan rebrending dostojan evropske kulturne scene.

“MC Pavarotti je već u fazi rebrending kako bi kao multikulturalni centar ponovno zauzeo jedinstveno mjesto ne samo na regionalnoj, nego evropskoj kulturnoj sceni, kaže Guzin za Klix.ba. te pojašnjava kako ima četverogodišnji plan koji je već krenuo u realizaciju.

Podsjeća da je ova ustanova bila prepoznatljiva kao jedinstven proizvod na Balkanu i plijenila pažnju svjetske javnosti, dok je djelovala pod okriljem međunarodnih fondacija, te smatra da je sa svojim historijatom i plodovima rada kao ustanova Grada Mostara ogroman potencijal koji treba iskoristiti.

“Ako Grad Mostar ima svoju strategiju privrednog razvoja i pričamo o kulturnom turizmu, onda ne treba izmišljati toplu vodu, jer Mostar ima MC Pavarotti koji je gotov brend, za koji znaju muzičari i umjetnici iz čitavog svijeta”, kaže Guzin.

Naglašava kako rukovodstvo tog centra teži svim aktivnostima koje provodi, uraditi rebrending i pokazati da uistinu jesu proizvod kulturnog turizma od kojeg u toj priči veliku korist mogu imati sve institucije kulture i sva udruženja kao i pojedinci koje se bave kulturom i umjetnošću kao i sam Grad Mostar kojem bi se uz sjajnu reputaciju slijevali i ogromni novci u gradsku kasu.

“To je sasvim jednostavna ekonomska računica. Ako mi uspijemo privući svojim programima i radom veliki boj posjetilaca i turista, sve ostale institucije kulture kao i samostalni umjetnici moći će se poticati na što kreativniji i bolji rad. Mi smo u kontaktima sa stranima ambasadama i slavnim umjetnicima, a ovo mjesto jeste svojevrsna egzotika jer 25. godina živimo multikulturalnost kojoj se teži i zaista smo jedan gotov kulturni i turistički proizvod koji treba apsolutno iskoristiti za dobrobit svih nas”, zaključila je direktorica MC Pavarotti u Mostaru.

Od osnivanja je funkcionirao isključivo zahvaljujući sredstvima svjetskih donatora, nakon čega je prema ugovoru koji je popisan, trebao njegovo financiranje potpuno preuzeti Grad Mostar. Tako je kao javna ustanova u gradski budžet uvršten 2004. godine i osigurava sredstava za plaće oko 20 zaposlenih, dok za projekte finansije i dalje traže u evropskim fondovima.

MC Pavarotti ove godine obilježava 25 godina rada uz bogat kulturno zabavni program, a za 30. jubilej planira okupiti velika imena sa svjetske scene među kojima su i neki oni koji su pomogli njegov nastanak.