115: Bojana Radovanović (INSAM) / Funk Shui / Onomatobleja 90

U programu Drugo ime za slobodu #115 donosimo:

Institut za savremenu umjetničku muziku je međunarodna interdisciplinarna platforma posvećena izučavanju globalnih gibanja na poljima muzike, umjetnosti, društvene teorije i tehnologije. Uz koncerte i međunarodnu kolaboraciju umjetnika i teoretičara, takmičenja iz kompozicije i predavanja, bitan proizvod INSAM-a je i njihov polugodišnji časopis. Institut je skoro obilježio pet godina postojanja, a protekle sedmice je otvoren poziv za slanje materijala za četvrto po redu izdanje žurnala čiji temat će biti ljudsko-mašinska kolaboracija u muzici, umjetnosti i teoriji.Povodom rođendana, kao i povodom posljednjeg, još uvijek aktualnog broja časopisa, razgovarali smo s Bojanom Radovanović, teoretičarkom umjetnosti, muzikologinjom, te urednicom INSAM žurnala.

Otvoren je i poziv za radove za INSAM Journal No. 4. Ovoga puta traže se znanja iz polja ljudsko-mašinske saradnje u muzici, umjetnosti i teoriji. Saznaj više na: insam-institute.com/insam-journal/

Nakon Ljubljane i Sarajeva, jedan od najpopularnijih makedonskih bendova Funk Shui prvi put se predstavio mostarskoj publici. Funk Shui je bend koji kombinira različite ritmove i alternativne instrumentalne muzičke žanrove. Tokom vikenda nastupili su u MC Pavarotti. Razgovor donosi Semir Behram.

Okruglo #090 izdanje trojke Onomatobleja donosi epizodu pod nazivom ‘Tehnika preživljavanja’

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija otvorena mreža