Sud poništio okolinsku dozvolu za deponiju Uborak u Mostaru

Nakon više od godinu dana od kako je mostarsko udruženje građana “Jer nas se tiče” pokrenulo tužbu protiv plana prilagodbe i izdate okolinske dozvole za daljnji rad deponije Uborak, Kantonalni sud u Sarajevu je donio presudu u njihovu korist.

Kako se navodi u Odluci suda, poništeno je Rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 12.7.2021. godine i predmet je vraćen Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Time je mostarska deponija Uborak pravno i zakonski ponovno divlje odlagalište otpada bez ijedne valjane dozvole, što je velika pobjeda mostarskog udruženja koje se pravno bori s gradskim strukturama vlasti tražeći da se deponija izmjesti iz njihovog naselja, piše Klix.ba.

Predstavnik udruženja Omer Hujdur, koji je podnio tužbu, kaže kako je ovo pokazatelj da je “pravda spora ali dostižna”.

“Pokazalo se da ima časnih sudija i nade za ovu našu domovinu”, istaknuo je Hujdur.

Iz udruženja “Jer nas se tiče” podsjećaju da su rekli kako neće nikada odustati, jer je borba za izmještanje deponije, kako su u više navrati isticali, borba za život, navodeći kako im deponija život čini nepodnošljivim i zagađuje čitavu dolinu Neretve.

“Pozivamo sve nivoe vlasti a posebno gradonačelnika grada Mostara i gradsko vijeće da pokrenu stvari s mrtve tačke jer je više nego očigledno da deponija ne može više biti u Vrapčićima i da ne može nastaviti s radom. Potrebna je hitna sanacija i pronalazak nove lokacije”, poručili su Mostarci iz udruženja građana “Jer nas se tiče”.