Mostarci pokrenuli inicijativu za rad kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći

Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara pokrenulo je inicijativu za pokretanja rada kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

Predstavnici udruženja su na panel diskusiji u Mostaru podsjetili da je Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona još 2013. godine usvojila Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, koji propisuje osnivanje kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

Ali, kako ističu i dalje ne radi, a Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a, Grad Mostar i UNDP su osigurali sredstva, prostor i opremu za rad zavoda, te Vlada HNK-a svečano otvorila prostorije zavoda.

Podsjećaju da je raspisan i javni natječaj za imenovanje direktora kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoć, ali procedura nikada nije završena i zavod nije mogao početi s radom.

Iz udruženja “Dignitet” podsjećaju kako Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a svake godine osigurava inicijalna sredstva u kantonalnom budžetu za zavod, opremu i prostorije, kao i predlaganje zakonskih i podzakonskih akata, ali kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći i dalje ne radi.

“Svjesni važnosti postojanja kantonalnog zavoda, Udruženje ‘Dignitet’ odlučilo se pokrenuti inicijativu da se u što kraćem vremenskom periodu poduzmu sva potrebna sredstva da zavod počne funkcionirati. Posebno je poražavajuća činjenica da jedino Srednjobosanski kanton i HNK nisu svoje zavode učinili operativnim, odnosno dostupnim građanima. Treba naglasiti da je pravo na besplatnu pravnu pomoć jedno od osnovnih ljudskih prava, te podrazumijeva pravo svakog građanina na jednak pristup pravdi. Segment besplatne pravne pomoći je od naročitog značaja za pristup pravdi žrtvama svih oblika nasilja”, navode iz Udruženja “Dignitet”.

Inicijativa je pokrenuta u okviru projekta “Usudi se! Pokreni se!” koji provodi Udruženje “Dignitet” u okviru projekta “Razvoj programa obuke za članove općinskih i gradskih komisija za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 2021. do 2022. godine.

Projekt finansira Evropska unija u okviru programa Evropski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), a implementiraju ga Udruženje građana “Nešto više” i Amica Educa u saradnji s Gender centrom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Gender centrom Vlade RS-a.