Mostarski izviđači donijeli Svjetlost mira u Bosnu i Hercegovinu

Foto: Facebook

Mladi Mostarci i Mostarke iz Odreda izviđača Radobolja donijeli su Betlehemsko svijetlo mira u Mostar od kuda će ga širiti kroz cijelu i Bosnu i Hercegovinu.

Svijetlost mira su preuzeli od izviđača iz Hrvatske tijekom svečanosti u splitskoj Katedrali, te donijeli u svoj grad.

Trenutno svijetli u njihovim prostorijama na Balinovcu, od kuda će ga dijeliti danas obilazeći župe i molitvene zajednice u Mostaru.

Iduće nedjelje, 18.12., idu u Banja Luku, Podmilačje, Bugojno, Vitez, Visoko i Sarajevo, kako bi blagdansku svijetlost podijelili širom Bosne i Hercegovine.

Tim povodom danas, 13. 12. s početkom u 18:30 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače će se održati tradicionalni koncert koji je svake godine humanitarnog karakteta, kad će mostarski izviđači donijeti Betlehemsko svjetlo mira.

Tradicija prenošenja Betlehemskog svjetla datira iz 1986. godine, kad je na božićnu večer u emisiji austrijske televizije u kojoj ljudi pomažu jedni drugima jedna gledateljica odlučila, kao zahvalu darovateljima, dati svjetiljke umjesto darova. Tako se razvila ideja koju su prihvatili austrijski izviđači i pretvorili je u tradicionalnu programsku aktivnost.