Muzička inventura 2022: Najbolja YU avangarda u protekloj godini – Anatomija zvuka

Treći ovogodišnji pregled najbolje domaće muzike iz 2022. godine – Anatomija zvuka donosi miks najboljeg od naše avangarde. Pripremio Dragan Vuković

Miks otvara još jedno remek-djelo naše avangardne produkcije. U pitanju je makedonski duet Alembik koji su prošle godine objavili istoimeni album. 11 kompozicija kreće se između eksperimentalne, klasične, kraut, jazz i muzike u opoziciji i veoma je teško bilo šta izdvojiti kao »najbolju pjesmu na albumu«, jer se radi o veoma kompaktno sročenom albumu. Nadamo se da će živa promocija ugledati svjetlost dana i izvan Makedonije, jer Viktor i Iva to zaslužuju. (Recimo da ih festival Sajeta pozove da ovo odsviraju i uživo.)


Najduža kompozicija na ovom miksu pripada sastavu Širom, koji pratim od samih početaka. Kao što je drug Tito rekao da Jugoslavija nema šta da brine ako ima ovakvu omladinu, e tako je i s ovim sastavom koji se razvija iz ploče u ploču i dobija velike hvalospjeve po medijima u regionu, Evropi i Svijetu. Upravo se nalaze na turneji pa ih obavezno ulovite na nekom od koncerata, nećete zažaliti. Avant-folk u najboljem maniru!


Više sam sebi idem na živce sa superlativima o trenutačnoj odličnoj makedonskoj sceni i pregrštu sjajnih sastava koje imaju. Stoj, Posle je projekat Martina Đorleva kojeg znamo iz Lufthanse i još nekih sastava (guglajte) i to je solo projekat i omnibus njegovih sanjarenja, frustracija, raznih uticaja koje je prenio kroz dva albuma iz prošle godine.


»Poštovani, prema preporuci Hrvoja Nikšića (Kramasonik studio) šaljem vam link našeg albuma koji smo upravo objavili.  Zvuk nam je baziran na analognom sintisajzeru, a u miksu koji smo radili sa Nikšom smo  koristili tape-delay i slične stvari – svakako ne spadamo u nekakvu modernu produkciju. Mastering nam je radio Joe Talia, muzičar koji je između ostalog i bubnjar likova kao što su Jim O’Rourke i Oren Ambarchi. Žanrovski smo ponajprije bliski dream popu i eksperimentali – odnosno droneu, u manjoj mjeri i post-punku. Nadam se da ćete naći vremena poslušati nas te možda pustiti u vašoj emisiji koju dosta cijenimo. Srdačan pozdrav. Srđan Galić (Polarne Ptice) »


Poslije Polarnih Ptica iz Rijeke u miks stupa Matko Botić alias Bodezh, čovjek koji radi muziku za pozorište, kratke i dokumentarne filmove. Kompozicija »Atheist at the Gate of Heaven« nalazi se na albumu »Tako nam Bog pomogao«, a rađena je za pozorišnu predstavu u produkciji »PlayDrame« iz Splita.


East Rodeo su bili fantastičan bend čija pokretačka snaga su bili braća Sinkauz sa još dva italijanska člana, od kojih je za ovaj miks važan Alfonso Santimone. Govorimo o ploči »4 Days« na kojoj su svirali Nenad, Alen i Alfonso, a koja je izašla za Kopaton Records. Muzika je nastala u sklopu četiri multimedijalna performansa u sinergiji sa vizualnim umjetnikom Danijelom Žeželjom u svibnju 2021. godine u Galeriji Kranjčar u Zagrebu. Četiri dana zaredom (19-22. maja) Žeželj je slikao uživo zajedno sa živom improvizovanom muzikom Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Alfonsa Santimonea. Muzika, iako apstraktna i improvizovana na licu mesta, imala je primjenjenu funkciju i bila je suštinski deo serije performansa. Četiri različita muzička svijeta su stvorena i snimljena, kasnije obrađena, montirana i miksana.


Zauvijek Hani kao svoj zavičaj ironično navode Čavoglave iako je istina puno južnija, da ne kažem tužnija. Sastav se napaja inspiracijom od La Monte Younga, a pet Jastučića bi komotno mogao biti i dio miksa o domaćem noise rocku.


Bosanski dijamant nije (Dž)eko nego Machina. Za Machinu ne možemo reći da je bend, više je to neki muzički projekat koji se napaja sa izvora istine. Album Matria je čudo prirode, tužna i ispred svega iskrena ispovjest sloma sistema i civilizacije koju poznamo, ali i svjetla na kraju tunela kroz pjesmu »Pjesma Suncu« koja zatvara ovaj album i koja je dio ovog miksa. Poslušajte još jedno remek-djelo balkanske muzičke produkcije.


Miks domaće avantgarde zatvaraju dvije klasične kompozicije koje su djelo dva makedonska kompozitora, Lazara Darkovskog i Janeta Trajkovskog. Uživajte.


Poslušaj cijeli miks: