Muzička inventura 2022: Najbolje od YU buke u protekloj godini – Anatomija zvuka

Već šestu godinu zaredom radijska emisija Anatomija zvuka donosi pregled naše najbolje muzike za prethodnu godinu. Čekirajte pregled najboljih noise rock ostvarenja s naših prostora za 2022. Izabrao Dragan Vuković

Listu otvaraju makedonski mladi genijalci Lufthansa koji su 2022. godine objavili album »Davor« za veoma agilnu izdavačku kuću »Pmg Recordings« iz Skoplja. Na ovom albumu, koji je dosta drugačiji od prošlog (objavljenog za Kanal 103), na kojem su preovladavali neki pop i post-punk obrasci, ima raznih muzičkih uticaja. To nije ni čudno sa obzirom na to da ljudi koji sviraju u Lufthansi imaju prste i u drugim nekim bendovima poput Stoj! Posle, Vagina Corporation, Divogradba, Zulu 3,4 itd. U pjesmi Триеме Lufthansa promijene nekoliko boja, a nakon dugo vremena čujemo i bubnjarski solo i onda bend na samom kraju rasturi sa bukom zbog koje i otvaraju ovu listu.


Miks nastavljaju ### ili, kako Eldin Hadžović primjeti – Tarabići, iz Siska koji su napravili bukvalno remek-djelo svjetskog noise rocka. Vrhunski instrumentali dominiraju na albumu »Nasilno«. Na njihovom bandcampu piše »instrumental, noise, feedback and strobe lights«. Nijednog slabog momenta nema na ovom albumu. Odavno nisam čuo tako sadržajan i bogat album, još od vremena »Suspicious Cargo«.


Poslije ###, u miks upadaju svojim nihilističkim prog nojz rokom Mycena iz Koprivnice koje predvodi Aleksander Vrhovec. Novi album »Chapter 4« ovdje predstavljamo kompozicijom »Dissolution (part 3)« koja je sastavljena iz dva dijela – prvim progresivnim i drugim – ko da slušamo totalno drugi bend koji se napajao iz daba i Pink Flojda. Slušati glasno i jako.


Još jedno remek-djelo dolazi iz Hrvatske. U pitanju je konceptualni album benda King Ubu »Galaxies« na kojem se nalazi 25 galaksija i sjajnih noise rock pjesama. Veoma je teško bilo izabrati galaksiju, a mi preporučujemo najdužu »Malin 1 Galaxy« na kojoj na saksofonu gostuje Vojkan Jocić. Galaktični free jazz noise, o yeah!


Nikki Louder su se vratili na scenu albumom »Ostani čista in kulturna, objavljenim za Moonlee Records. Naravno, za koga drugog. Pjesma »Priželjc« zatvara ovaj album koji odlikuje muzička produkcija kakvu volimo što se tiče nojza.


Josip Pavlov aka IPPIO PAYO nastavlja dalje sa svojim muzičkim avanturama i sa math rock instrumentalom »You Have to Be!« uvodi nas u drugi dio ovog noise rock miksa. Pomenuta pjesma je dio prošlogodišnjeg albuma »Deus ex Machina« koji je objavio Geenger Records a za Ippio Payo to je treći album u nizu.


Da noise rock nije zamro u Vojvodini, potvrđuju Casillas iz Novog sada koji su istoimeni album objavili krajem 2021. godine, ali su dio ovog miksa sa pjesmom »Pigeon«. Mislim da će noise rock konzervativci konačno moći da odahnu ako smo ih smorili sa dosadašnjim izborom.


A evo još jednog izdanja iz 2021. koje bi nam promaklo da nismo slučajno naišli na recenziju njihovog albuma na slovenačkom portalu Odzven, a koju je napisao Igor Bašin. Radi se o bendu Second Bisexual Murder koji su objavili album »Velvet Exposures« u samostalnom izdanju. Igor Bašin je dobro primjetio da bend vuče na Red Lorry Yellow Lorry, ako se sjećate tog sjajnog benda. Uglavnom, ploča obiluje sjajnim pjesmama i pravo je čudo da bend još ništa nije postigao u regionu. Poslušajte, dajte bendu šansu.


A evo jednog potencijalnog hita u ovom noise rock miksu. U pitanju je sjajan makedonski bend Mooger Fooger koji se od njihovog prvog albuma »4th of July« iz 2011. godine mogu svrstati u pretinac noise rock. Tada su zvučali tako da se odmah vidjelo da su slušali Sonic Youth. Iako su promijenili nekoliko i postava i mijenjali zvuk, Mooger Fooger uvijek imaju šta novo ponuditi slušaocu. Apokaliptiča pjesma »Dom na zmii i vlekači« otvara istoimeni album i puno se razlikuje od ostatka albuma koji svakako vrijedi poslušati.


A evo nam još Makedonaca. Odazivaju na ime Arlekin i prošle godine su objavili album »Izvor na glavobolkite« koji je objavljen i na ploči te dobija sjajne recenzije po fanzinima i drugim web sajtovima koji prate ovakvu vrstu muzike. Bend u recenzijama porede sa Cows, Unsane, Eyehategod, a u jednoj recenziji piše i da bend zvuči kao da Black Flag sreće The Melvins.


Poslije Arlekin, u miks nam dolaze Varaždinci Neon Iglu koji su album »Stranput« objavili za Geenger Records. Radi se o sastavu koji ne krije svoje pustinjske kraut-noise uticaje, a na pomenutom albumu su se baš rasvirali na pjesmi »Tinitus« koja je dio ovog miksa.


»Krava 22« je relativno nova digitalna izdavačka kuća stacionirana u Beogradu. Već imaju nekoliko dobrih izdanja iza sebe poput Klotljudi, Dogs in Kavala, Radnik itd. Prošle godine su objavili album benda Nevaspitani pod imenom »Lepote Srbije«. O samom albumu bend kaže da je to »Celovečernji šizik+metafizik / doom-jazz = metapatriotski album grupe Nevaspitani« A meni zvuči kao da je to side projekat benda Klotljudi.


Ko bi rekao da će na ovom miksu da dominiraju Makedonci. Sljedeća kompozicija je dio kompilacije »Povik« koji je objavila izdavačka kuća Kanala 103, a koji već dugo nisu »on air«. Izgubili su frekvenciju, ali nastavljaju da rade kao internet radio i preporučujem vam da ih slušate, ako volite dobru i neobičnu muziku. Oni su pomenutu kompilaciju objavili prošle godine gdje su zastupljeni neobjavljeni radovi ili radovi koji su nastali BAŠ za ovu kompilaciju, umjetnika iz Makedonije, Francuske, Srbije, Engleske, Švedske, Škotske, Finske, Irana. A mi smo, osim toga što je važno spomenuti ovu kompilaciju te joj dati malo već medijskog prostora, uvrstili u naš miks makedonskog umjetnika koji se odaziva na ime »Fydhws« i njegov ala Merzbow povik »Naša frekvencija«


Čast da zatvore noise rock miks je dobila hrvatsko-ruska dobitna kombinacija Koshkin/Ivas koji su za izdavača »No profit Recordings« objavili sjajan album »Ad / Da Aquanaut« koji zvuči kao da je izašao iz Vuneny laboratorije (ako se još sjećate tog sjajnog mostarskog sastava). Elektro noise u svom najboljem elementu.


Poslušaj cijeli miks: