Muzička inventura 2022: Najbolje od YU alter rocka u protekloj godini – Anatomija zvuka

Već šestu godinu zaredom radijska emisija Anatomija zvuka donosi pregled naše najbolje muzike za prethodnu godinu. Drugi miks u muzičkoj inventuri 2022. godine pripada najboljem od našeg alter rocka. Pripremio Dragan Vuković

Miks otvaraju Klinički mrtav, veterani na sceni koji su se vratili sa serijom nekoliko singlova koje su uobličili u CD EP »Hitovi živi« koji je nedavno objavljen. U suštini, vratili su se na scenu onako kako su i počeli svoju avanturu još davne 1991. godine i objavom sjajnog istoimenog EP-a sa neprevaziđenim pjesmama »Ulica«, »Ovo je…«, »Dens«.


Na ovom miksu od najboljih alter pop pjesama nalazi se nekoliko beogradskih bendova, a jedan od njih je i mladi Shaman koji su prošle godine objavili sjajan istoimeni mini album sa šest pjesama. Sjajna produkcija i alter rock u maniru ranih Let 3 s atmosferom »Two dogs fuckin’«.


Na ovom miksu je i nekoliko sastava koji su svoje albume snimili kod Uroša Milkića u »Down There« studiju u Beogradu. Šajzebiterlemon su se vratili na scenu albumom »Na dugačkim poljima«, a pjesma »Zavrti me« ima baš taj hitoidni »vajb«.


Na ovom miksu sa još jednom pjesmom »Skok« sa albuma »Lepote Srbije« se nalazi sastav Nevaspitani o čijoj diskografiji smo nešto rekli kroz miks našeg najboljeg noise rocka.


Slanci su odličan mladi sastav koji nam dolazi iz Zagreba i čiji album »Iza ugla« je izašao za novu izdavačku kuću »El Records«. Bend čine ga tri djevojke i jedan mladić. Pjesma »Bezličan« je baš ono, udarac u donji dio prepona.


L.H.D. su veterani na sceni, a za neupućene ovo je nastavak benda The Bambi Molesters. L.H.D su objavljivali singl po singl, a onda su sve to uobličili u ploču »Off the Grid«.


Kvarnerski bend Ministranti su projekat Dražena Baljka iz Let 3 koji vodi glavnu riječ u ovom bendu, a koji je za izdavača »Mudri brk« objavio album »Rock je mrtav«. Pjesma »Minuta« je vjerovatno i najbolja pjesma na ovom albumu.


Bane Karakondžula je kantautor iz Pančeva koji je na sceni od 2013. godine, a koji je je krajem 2021. okupio bend koji snima i daje potpuni novi pečat nekim od njegovih kantautorskih pjesama. Jedna od takvih je »Ne dam neću«, sjajna pjesma i jedna od vrhunaca ovog miksa.


Još jedna pjesma proizašla iz laboratorije Uroša Milkića je pjesma »Petak«, duo benda Fade Out iz Arilja. Arilje je gradić u blizini Zlatibora a izgleda da neke čudne vode tamo se piju jer taj gradić/varoš je iznjedrio još jedan sjajan bend Baobab. Uglavnom ekipa iz Fade Out je digitalno objavila EP »Ko smo bili mi«. Rade i svoj fanzin, pa im se javite.


Revolts, Stidnice, a sad i Borben Dallas & His Filipino Cupids su sve same lo-fi garage punk dobrote koje dolaze iz laboratorije Borne Maksana, a pjesma »Clueless Vampire« je snimana kod Hrvoja Nikšića i to je već njihov drugi singl.


A evo jednog baš garage rock benda u pravom smislu riječi koji je sjajan album »First« snimio u garaži, a izašao je na početku prošle godine. Oni se zovu Fashion Weak, dolaze iz Pančeva i na miksu se nalaze sa pjesmom »Dusty Road«.


Pravo malo remek-djelo dolazi iz još jedne postojbine srpskog alternativnog rocka, Gornjeg Milanovca – samo kad se sjetimo Anfasa, Bjesova, Trule Koalicije, Plišani Mališan. Da iver ne pada daleko od stabla dokazuju i Cactus Fields, mladi sastav koji je objavio istoimeni album koji nema nijednu slabu tačku – sve hit do hita. Moj vapaj = dajte ovom mladom bendu šansu, novinari pišite o njima, organizatori zovite ih na festivale, a draga publiko, glasno slušajte njihovu muziku.


Grad Negotin je još jedna nepoznanica na mapi balkanskog alternativnog rocka, a moje istraživanje zapostavljenih i zanemarenih provincija i njihovih scena je takvo da se pokazalo da je ovaj grad uvijek imao šta da ponudi. Jedan od takvih bendova je i Fubar koji su snimili vanvremenski hit »Nema ničeg lepšeg od gledanja u nebo«. Stvarno nema ništa lepše.


U Jesenicama već deset godina kao umjetnik egzistira Samuel Blues. Dečko svake godine objavi po par albuma koje snima u svojoj sobi. Na svakom albumu se nađe veliki broj zanimljivih pjesama, idejnih rješenja i potencijalnih hitova. Lo-fi bedroom exotica blues instrumental »Hexagon Vision« zatvara miks najbolje regionalne alter rock produkcije za 2022. godinu.


Poslušaj cijeli miks: