Muzička inventura 2022: Ušima zaronjenim u rock i indie

S godinom na zalasku na AbrašRadiju najradije se rastajemo uz zvuk koji nam je poklonjen. Preslušavamo iznova najvažnije albume iz proteklih 365 dana, kako bismo vam mogli preporučiti ono apsolutno najbolje. Ovoga puta, Lobo Tomski je za vas sumirao najvažnija rock i indie izdanja iz 2022. Dobro slušanje!

Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe In You (4AD)

Ovaj album nedvosmisleno pokazuje bezvremensku snagu dobrog muziciranja i mudrih tekstova, snagu zajedničkog, radosnog, razmahanog sviranja i iskrene otvorenosti. Na svom petom albumu bend balansira između zabave uz logorsku vatru pionira koji se vuku prerijama Divljeg zapada, razbijajući tako tjeskobu i umor te iskrenih ispovijesti hrabre i mudre djevojke koja se uz gitaru skriva od svijeta u sobi na zadnjem spratu nebodera.


Wet Leg – Wet Leg (Domino)

Rhian Teasdale i Hester Chambers osnovali su bend navodno iz zabave. Nakon nekog vremena i drugi su se počeli zabavljati i uživati u njihovoj muzici. Grupu obožavatelja predvode niko drugi do Harry Styles i Iggy Pop. Styles ih je pozvao u studio, a pojaviće se i na njegovoj turneji po Europi koju planiraju realizirati naredne godine.


Black Midi – Hellfire (Rough Trade)

Slušamo nepredvidive rock akrobacije, spojene sa ubitačno originalnim i melodičnim svijetom muzičkih znalaca. Na “Hellfire” mlada britanska grupa, savršeni učenici King Crimson i Mr. Bungle, spajaju punk energiju, jazz tehniku ​​s elementima mjuzikla, cabareta sa vrelinom flamenka.


Black Country – New Road, Ants From Up There (Ninja Tune)

Dramatičan rastanak Black Country s liderom Isaacom Woodom izrodio je Album, duboki emotivni rollercoaster, muzičku sagu o vezama Britanije s Europom. Obožavatelji grupe Arcade Fire, a i samog Davida Bowieja, danas bi ovdje trebali utapati svoje uho i osjećaje.


Richard Dawson – The Ruby Cord (Weird World)

Pametni i duhoviti bard iz Newcastlea upon Tynea završava trilogiju originalnih ploča putovanjem u budućnost. Folk inspiriran videoigrama i pričama o svijetu nakon kataklizme. Muzika kao putokaz za bolje prepoznavanje Svijeta oko nas.


Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy (Century Media Records)

IT više ne juri vrtoglavom brzinom, prestali su se utrkivati ​​sa svjetlom, jer su ovu barijeru odavno prekročili. Ovaj put odlučili su se na dugotrajno razgledanje oko sebe, izabirući pritom samo odgovarajuće zvukove i njegove neobične kombinacije. Naime, iz suludih improvizacija svako malo proviri virtuoznost. Savršenstvo i profesionalnost su sveprisutni, no povremeno bivaju začinjeni organskim peksinlukom. Šta reći, ekstremni metal poslužen u profinjenoj i elegantnoj formi. Uh, vrh!


FKA Twigs – Caprisongs (Young Records)

FKA Twigs sa svojim prijašnjim, revolucionarnim, nemilosrdno prekoračajući žanrovske granice albumom “Magdalene” (2019.), odletjela je na drugi planet, nazivajući ga “Caprisongs”. Album zvuči kao soundtrack putovanja na daleku planetu na kojoj je umjetnica odlučila zastati, odmoriti se i pripremiti za dalje putovanje u dubinu mračnog kosmosa. Čekamo na nove zvučne priče iz debele tmine.


Perfume Genius – Ugly Season (Matador Records)

Michael Alden Hadreas zna biti nježan i brutalan, tajanstven i otvoren, liričan i izravan. Osjeća se odlično pod svim emotivnim maskama, svaka mu pristaje kao salivena. Njegov šesti album daleko je od njegovog debija snimljenog prije 12 godina. “Ugly Season” djelo je drugačije strukture, razrađenije, baroknije. Susrećemo u njoj avangardni minimalizam, razlomljeni dub i filmsku ilustrativnost. Muzika sa albuma Perfume Genius ilustracija je za plesni nastup rediteljke i koreografkinje Kate Wallich.


Fontaines D.C. – Skinty Fia (Partisan)

Mlada irska grupa Fontaines D.C. podsjeća me na mladelačke dane kada sam otkrivao U2 i  vlastitu zvučnu žilu kucavicu – My Bloody Valentine. Glas Grian Chatten donosi paletu boja čežnje i nade neraskidivo isprepletene s rezignacijom. Iskrenost izvire iz svake pjesama bilo da su u pitanju mirne balade ili dijelovi sa post-rock nervom. Sa svojom novovalno-punk estetikom, Fontaines D.C., bili bi veliki i u danima moje mladosti. Biggest comebacks of the ’80s!


Brutus – Unison Life, Hassle Records

Brutus je belgijski trio iz Leuvena koji me je posve omađijao svojim najnovijim albumom “Unison Life”. Prethodni album “NEST” izazvao je moje interesovanje, zaintrigirao me… Iskreno, stvarno, eksplozivno, i što je najvažnije – ne prekombiniran. Poruka vrlo jednostavna – bez nepotrebnih ukrasa i pretjerivanja. Sve zvuči poprilično rokerski, dok u svakoj pjesmi ostavljaju prostor o za pregršt emocija, koje Stefanie Mannaerts svojim harizmatičnim glasom predivno ogoljuje. Osim svojih vokalnih kvaliteta, Stefanie svira perkusije s neobičnom lakoćom i jedinstvenim izražajem. Građenje izvanredne muzičke dramaturgije također je njezina zasluga (ne omalovažavajući ostale muzičare „Brutusa”). Jednostavne stvari su najbolje i upravo me ta jednostavnost osvojila.


Šta vam se s liste najviše svidjelo? Pišite nam na mail, Facebook ili Instagram.