Muzikoterapijske i eko-zvučne radionice s Ilijom Kegeljom u OKC Abrašević

OKC Abrašević poziva sve zainteresirane za zvuk da se prijave na radioničarska istraživanja terapijskih i ekoloških aspekata rada sa zvukom.

Zastani… Osluhni! Kako na jedan drugačiji način doživjeti zvuk, ton? Zapravo, trebamo samo malo zastati i poslušati sve te zvukove oko sebe u svojoj svakodnevnici. Zvukovi ritmični, aritmični, bučni, nečujni i tihi kao lahor, ton sugovornika… Ton moga glasa me odaje. I voda ima način da ti nešto kaže. Možda se najjače čuje tišina. Ljudi se danas uglavnom bukom brane od nje. Tako je zahtjevno biti u njoj. Zapravo, u tišini sam najviše sa samim sobom. Zapravo, da opišem malo ovu situaciju. Ovdje se radi o jednom općem pogledu onoga što radim. U školi kada radimo određenu tematiku uvijek tu kombiniram teoriju i praksu. Praksu pokušavam dokučiti kroz teoriju postavljajući pred nas razmišljanja o smislu toga što radimo. Naprimjer: Zašto crtamo, slikamo, čemu to služi? Koji je smisao toga što radimo? Obrađujemo teme o tišini, originalnosti trenutka, ritam, moj odnos prema čovjeku i sl. Jer, ako umjetnost nije u službi životu onda nema smisla. Priznajmo, često mehanički samo odrađujemo stvari i one prolaze pokraj nas, a da ih gotovo i ne opazimo. Ono što je najdragocjenije za mene u svemu tome je vrijeme. Ako propustimo činiti prave stvari u određeno vrijeme to postaje nepovratno izgubljeno. Jedino možemo izvući poučak da te greške ne ponavljamo. Radi se o originalnosti trenutka, dana, čovjeka, događaja. Druge, kao i samoga sebe u svemu tome ne želim opterećivati već zajedno dolaziti do slobode izričaja. Ono što želim drugima želim i sebi. Kako mogu dati nešto što i sam nisam iskusio ili se uvjerio u ispravnost toga. To je nekoliko misli o ovoj radionici. Ne smatram se nikakvim glazbenim stručnjakom niti to jesam pogotovo što je danas muziko terapija zasebna znanost koja se izučava na visokoškolskim ustanovama. Bit je kroz rad pomoći čovjeku koliko se može.

Ilija Kegelj

Muzikoterapijske radionice i rad na eko-zvučnim instalacijama sa Ilijom Kegeljom odvijat će se 13. i 14. novembra (ponedjeljak i utorak), u periodu od 10 do 13 h u prostorima Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Učešće je besplatno, ali je broj učesnika ograničen. Svoje mjesto možete prijaviti putem maila abrasradiomostar@gmail.com.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).