Na 22. Zelenkovac Jazz Festivalu: EMBRYO, Chris Eckman, Milan Petrović Quartet i još mnogo toga

Program ovogodišnjeg, 22. po redu internacionalnog Zelenkovac Jazz Festivala, koji se održava od 28. do 31. 7. 2022. na istoimenom izletištu pored Mrkonjić Grada, u četiri dana ugostit će 11 muzičkih sastava iz regiona i Evrope.

Glavna imena ovogodišnjeg festivala su kultni njemački sastav EMBRYO postoji od 1969. godine i nedavno su objavili svoj novi album “Auf Auf“; Chris Eckman kojeg znamo iz bendova The Walkabouts, The Strange, The Frictions te kao čovjeka koji stoji iza trenutno najzanimljivije izdavačke kuće Glitterbeat Records. Chris na Zelenkovac dovodi svoj trio sa Žigom Golubom na kontrabasu, kojeg znamo kao nezamjenjivog člana pratećeg sastava Tamare Obrovac; Milan Petrović Quartet kao jedan od vodećih srpskih jazz bendova.

Ovogodišnji učesnici festivali su i slovenski veterani LOLITA (postoje od 1987.) koji će nam odsvirati BEST OF svog velikog opusa. Tu je i sastav Kanton 6 iz Makedonije kojeg čine Mirko Popov (Pmg Kolektiv), Siniša Evtimov (Pmg Kolektiv) i Vladan Drobicki (Sexstat) a koji će nam predstaviti svoj sjajan prošlogodišnji konceptualni electro jazz album “Jazzus”. Dolazi nam i ostrvljan sa Murtera nastanjen u Minhenu Josip Pavlov sa svojim post rock projektom IPPIO PAYO koji su upravo objavili svoj treći album “Deux Ex Machina”. Iz Novog Sada ove godine dva sastava. Prvi je veseli klezmer-jazz sastav Akustični Ansambl Klo-Klo kojeg čine članovi benda Killo Killo Banda. Drugi sastav je internacionalan sa bazom u Novom Sadu, zovu se Sonas & NYMF i čini ga četvoro ljudi iz Holandije, Indije i Srbije. Kompletan program zaokružuju Projekt . iz Pančeva, za ovu priliku okupljeni sastav In Momento iz Holandije te banjalučki sastav Kajtez and The Gang. Naravno, očekuju nas i klasični Zelenkovac jam sessioni na kojem će svoje bravuroznosti pokazati svi muzičari koji dolaze svirati.

Program po danima počinje oko 19 h. Cijena karte je 10 KM (cca 5 EUR) po danu. Za tri dana (četvrtak, petak, subota) cijena je25 KM (13 EUR), dok se u nedjelju ulaz ne naplaćuje.

Donatori ovogodišnjeg Zelenkovac Jazz Festivala su Opština Mrkonjić Grad, Ministarstvo Republike Srpske te Američka ambasada u Bosni i Hercegovine. Žeđ će gasiti Jelen Pivo. 

Više informacija o učesnicima te o lokaciji festivala dobijete na stranici Zelenkovca i na Facebook eventu

Veliki pozdrav sa Zelenkovca! Dođite nam!